Provozuje:
Juris Real Estate

NPÚ ocenil záchranu zámku Třebešice nebo rekonstrukci kaple v Návarově.

Restaurovaná zámecká kaple v Návarově na Jablonecku a zámek v Třebešicích na Benešovsku dostaly cenu Národního památkového ústavu (NPÚ) za významný počin v památkové péči.

NPÚ ocenil záchranu zámku Třebešice nebo rekonstrukci kaple v Návarově.

autor. JURIS REAL

Restaurovaná zámecká kaple v Návarově na Jablonecku a zámek v Třebešicích na Benešovsku dostaly cenu Národního památkového ústavu (NPÚ) za významný počin v památkové péči.

Cena Patrimonium pro futuro (Dědictví pro budoucnost) se udílí ve čtyřech kategoriích, památkáři vyzdvihli rovněž objev hradby středověkého opevnění pod domem v Praze a vytvoření prohlídkové trasy Pod střechami chebských domů.

Ceny Patrimonium pro futuro se udílejí od roku 2014. NPÚ jimi vyzdvihuje příklady dobré péče o kulturní památky, jež jsou nejen ve vlastnictví státu, ale i v rukou soukromníků. Ocenění za celoživotní přínos v péči o kulturní dědictví převzal historik umění Miloš Stehlík.

Za restaurování zámecké kaple v Návarově byli oceněni vlastníci zámku Petr a Radka Turkovi, kteří obnovu sami financovali. Restaurátor Tomáš Berger kapli navrátil podobu z vrcholného baroka. Odstraňovaly se druhotné výmalby, opravovaly štuky, opravovala původní polychromie, zlacení a stříbření.

Druhá kategorie je objev či nález roku, v té památkáři ocenili Muzeum hlavního města Prahy za objev Valentinské brány a hradby středověkého opevnění v domě na Kocandě na Starém Městě v Praze.

Po létech chátrání vlastník nemovitost opravoval a při tom odborníci odkryli pozůstatky hradebních zdí a brány z poloviny 13. století. V roce 2016 byla ve sklepě domu odkryta přibližně 26,5 metru dlouhá linie hradby. Loni byla ve sklepení objevena brána, jíž se hradbou procházelo. Brána byla známa jen z písemných pramenů jako brána sv. Valentina.

V kategorii prezentace hodnot zvítězilo město Cheb a Nadační fond Historický Cheb za vytvoření prohlídkové trasy Pod střechami chebských domů, cesta napříč staletími. Za záchranu památky dostali cenu Eliška a Igor Valdovi, kteří deset let obnovují zámecký areál v Třebešicích. Neobnovují jen renesanční zámek s barokními a klasicistními úpravami, ale i hospodářské budovy a sad.

Zvláštní cenu generální ředitelky NPÚ dostalo město Chodov za obnovu a restaurátorské práce v barokním kostele svatého Vavřince v Chodově. Kostel je jednou z mála dochovaných tamních historických staveb. Po vysídlení původního, německy hovořícího obyvatelstva začal kostel rychle chátrat, město, jemuž patří, ho opravuje od roku 2006. Kromě obnovy krypty a souboru maleb křížové cesty byl díky veřejné sbírce obnoven zvon Jan Vilém z roku 1658, který se jako jediný ze čtyř dochoval.

Druhou zvláštní cenu za záchranu renesanční tvrze Kobylků z Kobylího v Podolí na Olomoucku převzal Pavel David, který vyhrál také v internetovém hlasování veřejnosti, a stal se tak laureátem ceny Památky děkují.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»