Provozuje:
Juris Real Estate

NSS má už 10 podnětů na zrušení nových opatření ve službách a obchodu.

Nejvyšší správní soud v Brně již obdržel deset návrhů proti novému znění mimořádného opatření regulujícího provoz obchodů a služeb a shromažďování lidí v době pandemie.

NSS má už 10 podnětů na zrušení nových opatření ve službách a obchodu.

autor. JURIS REAL, Advokátní deník, ČTK

Nejvyšší správní soud v Brně již obdržel deset návrhů proti novému znění mimořádného opatření regulujícího provoz obchodů a služeb a shromažďování lidí v době pandemie.

Původní znění mimořádného opatření soud před týdnem zrušil a dal Ministerstvu zdravotnictví lhůtu k nápravě. Podle některých právních expertů, včetně advokáta JUDr. Zdeňka Koudelky, který úspěšně napadl původní opatření, zohlednilo ministerstvo v novém znění názor soudu pouze částečně. Přezkoumávání opatření přijatých podle pandemického zákona patří k novým kompetencím NSS. Dostal podle předsedy soudu JUDr. Michala Mazance zatím 74 podnětů, které se často týkají např. povinného testování, nošení respirátorů, provozu škol nebo omezení obchodů.

Zatím soud vyřešil kolem 25 podnětů, konstatoval předseda Mazanec. Dosud se daří vyřizovat vše ve lhůtách, ale nápor je značný, navíc jde o „neprobádaný terén“. „Jestli to půjde tímto tempem dál, budeme v problémech,“ uvedl JUDr. Mazanec.

Zdůraznil, že soud je dlouhodobě přetížený a „jako švestka z čistého nebe“ mu navíc připadla rozsáhlá pandemická agenda, kterou řeší jako soud prvního stupně, což je procesně náročné.

Soud by potřeboval alespoň několik administrativních sil navíc, navýšení soudcovských míst předseda Mazanec nepokládá za reálné ani vhodné. Kvůli pandemické agendě se odkládá rozhodování o běžných kasačních stížnostech, připustil předseda soudu.

Psaní pandemických opatření je podle Mazance pro ministerstvo zdravotnictví náročnou zkouškou. Opatření jsou obsáhlá, kazuistická, tedy řeší jednotlivosti.

Detailnost je pak terčem kritiky a podněcuje návrhy na zrušení opatření nebo jejich částí. Návrhy míří proti jednotlivým bodům, i proto je jich tolik, míní JUDr. Mazanec.

Na Nejvyšší správní soud je nově připravena obrátit se i Asociace hotelů a restaurací ČR, neboť omezení pro svůj resort považuje za diskriminační.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»