Provozuje:
Juris Real Estate

Na Lipně se kvůli omezení turistického ruchu častěji objevuje zvěř.

V okolí lipenské přehrady v poslední době veřejnost častěji může vidět jindy plaché a chráněné druhy zvířat. Kvůli omezení pohybu souvisejícímu s koronavirem tak občané mohli spatřit vlky, rysy nebo losy.

Na Lipně se kvůli omezení turistického ruchu častěji objevuje zvěř.

autor. JURIS REAL, ČTK

V okolí lipenské přehrady v poslední době veřejnost častěji může vidět jindy plaché a chráněné druhy zvířat. Kvůli omezení pohybu souvisejícímu s koronavirem tak občané mohli spatřit vlky, rysy nebo losy.

Žurnalisty o tom informoval Turistický spolek Lipenska. "S lockdownem a tím i nulovou návštěvností jsme vnímali zvýšený a méně ostražitý pohyb zvěře v celém katastru. Např. v části obce Láz, byli u Schwarzenberského kanálu přímo na turistické trase spatřeni dva vlci," řekl starosta Nové Pece Martin Hrbek. Vzhledem k opatřením souvisejících s koronavirem zvěř ztrácí podle expertů plachost. Obyvatelé z obcí a měst kolem lipenské přehrady proto zpozorovali různé druhy na místech, kterým se předtím zvěř vyhýbala.

„Když si dnes stoupnu na schody hradu a počkám si na lišku, tak se jí ve večerních hodinách dočkám. Pod okny se nám pase jelen. Letošní zimu k nám několikrát zavítal tetřeví kohout a nepohnul se ani na mé zapískání. To jsou úkazy v turistických sezonách nevídané. Máme tu i několik sov, které loví hradní myši. Pomáhám jim lovem do pastiček a skoro denně jim předkládám výřad (řadu) ulovených myší a ráno je to všechno pryč,“ sdělil Aleš Novák z Vítkova Hrádku. Hrbek uvedl, že obyvatelé Nové Pece v posledních týdnech častěji zaregistrovali třeba i bobra. Podle předsedy Turistického spolku Lipensko Jiřího Mánka se nejedná o navýšení populace zmíněných druhů. „Lze jen konstatovat, že zvěř i lidé zde umí žít pospolu a když sem zavítá méně turistů, zvěř na to reaguje a k radosti místních se jim častěji ukazuje. Až se turisté vrátí, zvěř se zase stáhne zpět do lesů. Lipensko je výjimečné mikropopulací losa, zvykli jsme si na rysy, bobry, máme tu tetřívky a tetřevy, ale i sovy a dravce v míře jinde nevídané. Vlci jsou tu stále častější,“ řekl.

Dodal ale, že obyvatelé obcí z okolí lipenské přehrady by i přes zážitky z posledních týdnů spíše přivítali obnovení turistického ruchu, který řadu z nich živí. „Upřímně se na to už všichni těšíme,“ uzavřel.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»