Provozuje:
Juris Real Estate

Na Slovensku pořídíte hypoteční úvěr s 0pct. úrokem.

Slovenské hypoteční banky ještě před příchodem hlavní hypoteční sezóny vykazují rekordní objemy úvěrů na bydlení. Stejně jako v České republice jsou zde sazby na historických minimech.

Na Slovensku pořídíte hypoteční úvěr s 0pct. úrokem.

autor. JURIS REAL

Slovenské hypoteční banky ještě před příchodem hlavní hypoteční sezóny vykazují rekordní objemy úvěrů na bydlení. Stejně jako v České republice jsou zde sazby na historických minimech.

Specifikem slovenského trhu jsou však dotované úrokové sazby, díky kterým mohou mladí žadatelé získat úvěr s 0% úročením.

Slovenské komerční banky v letošním březnu poskytly rekordní objem úvěrů na bydlení. Celková suma rozpůjčovaných prostředků, z nichž drtivou většinu tvoří hypotéky, činila 539 mil. EUR, což v přepočtu na české koruny dělá zhruba 15 miliard korun. Rekordní výsledek a meziroční růst o 16 procent je stejně jako v České republice způsoben kombinací oživení reálné ekonomiky, rostoucí poptávky po novém bydlení a rekordně nízkých úrokových sazeb.

Rekordní objem sjednaných úvěrů přichází ještě před hlavní sezónou, která na Slovensku přichází obvykle v druhém čtvrtletí, kdy bývají nejpříznivější podmínky pro získání hypotéky s úrokovým zvýhodněním (viz Hypotéky pro mladé se sazbou 0 % p. a.)

Převážnou většinu sjednaných úvěrů tvoří hypotéky s fixací na 3, 4 nebo 5 let, u kterých také banky nabízejí nejvýhodnější úrokové sazby. Na Slovensku je v mnohem větší míře rozvinutý trh refinancování hypoték.

Banky se odchodu klientů snaží zabránit nejrůznějšími způsoby, přičemž individuálně dokážou nabídnout např. snížení úrokové sazby úvěru v průběhu trvání doby fixace.

Slovenské sazby jsou s českými srovnatelné.

Průměrná úroková sazba sjednaných úvěrů klesla v březnu z 2,75 % na 2,66 %. Oproti loňskému roku jsou nyní úvěry v průměru levnější o 0,85 procenta. V porovnání s Českou republikou, kde je však metodika výpočtu trochu jiná, jsou průměrné úrokové sazby na Slovensku o 0,2 procentního bodu výše. Z pohledu reálně dosažitelných sazeb však tak velké rozdíly mezi našimi a slovenskými bankami nejsou. Pokud klienti hledají nabídku, která není podmíněná sjednáním dalších služeb banky, začínají tamní banky na 1,80 %. V případě, že klient využije dalších služeb banky, může se nově dostat až na úrokovou sazbu 1,49 %. S touto nabídkou přišla minulý týden UniCredit Bank, která obdobnou nabídku představila také v České republice. Nejvýhodnější úrokovou sazbu banky nabízejí u 3 – 5letých fixací. Průměrná úroková sazba hypoték s touto fixací činila v březnu 2,60 %. Podle tamních expertů proto není překvapením, že bezmála 95 % z celkového počtu sjednaných úvěrů činí právě hypotéky s 3, 4 nebo 5letou fixací.

Hypotéky pro mladé se sazbou 0 % p. a.

Slovensko vede podle Eurostatu statistiku zemí s největším procentem mladých lidí žijících ve stejné domácnosti s rodiči. Tamní vláda se snaží vytvořit mladým lidem podmínky pro pořízení vlastního bydlení.

Lidé do 35 let proto mohou využít nabídky tzv. „hypoték pro mladé“. V rámci tohoto programu klienti splňující podmínky účasti v projektu získávají 3% slevu na úrokové sazbě (2 % doplácí stát, 1 % poskytující banka). Hlavním kritériem účasti v programu je věk mezi 18 – 35 roky a výše průměrného příjmu, která nesmí přesáhnout 1,3 násobek průměrné nominální mzdy za předchozí čtvrtletí.

Pokud žádají manželé, je tato hranice dvojnásobná. V 2. čtvrtletí je tato hranice zpravidla nejvyšší a proto řada žadatelů čeká na tuto příležitost.

V letošním 2. čtvrtletí mají nárok na zvýhodnění žadatelé, jejichž hrubý měsíční příjem za předchozí kalendářní rok nepřesáhl 1193,40 EUR.

Úrokové zvýhodnění platí po dobu prvních 5 let splácení úvěru. Dotaci k úrokové sazbě je možné získat nejvýše na částku odpovídající 70 % hodnoty zástavy nemovitosti maximálně však 50 000 EUR. Část úvěru překračující některou z těchto hranic se úročí standardní úrokovou sazbou.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»