Provozuje:
Juris Real Estate

Na co si lidé nejčastěji berou hypoteční úvěry?

Objem sjednaných hypotečních úvěrů ve všech 8 měsících překonal dosavadní měsíční rekordy. Dominantní část dlouhodobě tvoří hypotéky na koupi nemovitosti.

Na co si lidé nejčastěji berou hypoteční úvěry?

autor. JURIS REAL

Objem sjednaných hypotečních úvěrů ve všech 8 měsících překonal dosavadní měsíční rekordy. Dominantní část dlouhodobě tvoří hypotéky na koupi nemovitosti.

Stále častěji si však lidé pořizují nemovitosti za účelem dalšího pronájmu a čerpají hypotéky na výstavbu. V mnohem menší míře než v předchozích letech se refinancuje.

Objem sjednaných hypotečních úvěrů ve všech 8 měsících překonal dosavadní měsíční rekordy. Dominantní část dlouhodobě tvoří hypotéky na koupi nemovitosti.

Stále častěji si však lidé pořizují nemovitosti za účelem dalšího pronájmu a čerpají hypotéky na výstavbu. V mnohem menší míře než v předchozích letech se refinancuje.

Ze statistik Fincentrum Hypoindex je patrné, že dominantní část dlouhodobě tvoří hypotéky na koupi, bohužel statistiky neuvádějí detaily, zda se jedná o koupi bytu, rodinného domu, stavebního pozemku nebo rekreační nemovitosti.

Podíl koupí se dlouhodobě pohybuje okolo 60 % celkového počtu sjednaných úvěrů. Nemovitosti jdou na dračku, což potvrzují i realitní makléři, kteří v poslední době prakticky nemají co prodávat. Cokoliv se v nabídce objeví, je okamžitě pryč.

Faktorem, který posiluje tento segment, jsou hypotéky na koupi nemovitosti za účelem dalšího pronájmu (používá se zkrácené označení „buy-to-let“).

Nízké úroky lákají k investicím do nemovitostí.

Poptávka po buy-to-let hypotékách roste už od loňského roku, primárně nejvíce v Praze, kde prodeje vzrostly za poslední roky o desítky procent.

I to je důvod proč se CNB od letošního roku snaží hypotéky na pronájem monitorovat. Problém monitoringu těchto hypoték je však trh fyzických osob, pokud si totiž koupíte byt k pronájmu jako fyzická osoba, nikdo prakticky nezjistí, že je to za účelem pronájmu.

Fakticky u nás existuje trh buy-to-let který skrytý (fyzické osoby) a trh projektů (bytových objektů), který monitorován je.

V oblasti buy-to-let jsou velké regionální rozdíly. Logicky mnohem více se kupují byty k dalšímu pronájmu ve větších městech s nízkou mírou nezaměstnanosti.

V součtu za celou republiku však odhadujeme, že minimálně 1/5 kupních transakcí představují koupě, kdy klient bezprostředně neplánuje v pořizované nemovitosti bydlet.

V celkovém objemu sjednávaných hypoték to může být vzhledem k vyšší pořizovací ceně 10 – 15 %.

Například ve Velké Británii podíl buy-to-let hypoték tvoří 20 % celkového objemu sjednaných hypoték.

Stavebnictví se po letech půstu dočkalo oživení.

Dalším segmentem, kterému prospívá zlepšující se kondice české ekonomiky je výstavba rodinných domů a rekonstrukce či úpravy stávajícího bydlení. Podle dat serveru hypoindex.cz činil podíl výstaveb 19 % z celkového počtu sjednaných hypotečních smluv, což je o 2 procentní body více než ve stejném období loňského roku.

Pokud by se jednalo pouze o výstavby, je dosti pravděpodobné, že vzhledem k vyšším průměrné částce by byl objemový podíl ještě o dost vyšší.

Rostoucí zájem o rekonstrukce a úpravy stávajícího bydlení generuje poptávku po úvěrech ze stavebního spoření, které jsou v případě menších investic často vhodnější než hypotéky nebo je možné oba úvěry zkombinovat.

Produkce stavebních spořitelen letos roste o 21 procent.

Refinancování již tolik netáhne.

Třetí skupinou reportovanou v rámci statistik Fincentrum Hypoindexu jsou ostatní účely nezařaditelné do předchozích dvou kategorií.

Spadají sem hypotéky na vypořádání majetkových podílů, refundace dříve vynaložených nákladů a refinancování. Podle našich odhadů, které vycházejí ze statistik České národní banky, podíl refinancování v posledních dvou letech klesá a aktuálně se pohybuje těsně pod 20 % celkového objemu sjednaných hypoték.

Jednou z příčin je fakt, že objem nově sjednávaných hypoték roste rychleji, než objem refinancování, čímž procentuálně podíl refinancování ztrácí a druhým faktorem je podle nás fakt, že banky mnohem více zapracovaly na retenci klientů a snaží se je udržet za každou cenu.

Navíc rozdíl mezi sazbami jednotlivých bank se díky konkurenčním tlakům výrazně zmenšil a klientovi se „nevyplatí“ přecházet ke konkurenci a absolvovat související administrativu kvůli pár desetinám procenta. Vidíme to i při naší práci.

Pokud na refinancování dojde, musí mít přechod k jiné bance vždy nějaký pádný důvod a přidanou hodnotu například sloučení více úvěrů, získání nové služby (např. možnost mimořádné splátky zdarma), kterou stávající banka neumí a podobně.

V příštím roce očekáváme rovněž příznivé období pro realitní trh a tím i hypoteční byznys. Buy-to-let hypotéky budou pod drobnohledem ČNB a sektor výstaveb poroste.

Refinancování je zajímavé pro banky s menším tržním podílem a poroste počet bank, které nabídnou klientům možnost online refinancování, ale zásadní přeskládání struktury sjednávaných hypoték neočekáváme.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»