Provozuje:
Juris Real Estate

Na investice musí vlekaři zapomenout, hrozí i krachy.

Uzavření lyžařských areálů od neděle 27. prosince kvůli zhoršení epidemie koronaviru bude pro vlekaře znamenat výrazné omezení investic i hrozbu krachů.

Na investice musí vlekaři zapomenout, hrozí i krachy.

autor. JURIS REAL, ČTK

Uzavření lyžařských areálů od neděle 27. prosince kvůli zhoršení epidemie koronaviru bude pro vlekaře znamenat výrazné omezení investic i hrozbu krachů.

Uzavření přichází do špičkového období vánočního a silvestrovského týdne, kdy vlekaři získávají až 30 procent výnosů z celé zimní sezony.

ČTK to řekl ředitel Asociace horských středisek (AHS) Libor Knot.

Vláda od 27. prosince zpřísnila protikoronavirová opatření, aby odpovídala nejvyššímu, pátému stupni protiepidemického systému PES. Zastaví se tak i provoz lyžařských vleků. Areály přitom mohly otevřít kvůli opatřením proti koronaviru od 18. prosince. Platnost přísnějších opatření je zatím nastavena do 10. ledna. "Na investice musíme zapomenout, tuto zimu nikdo nevydělá. Hrozí i krachy. V momentě, kdy máte naúvěrováno, banka se vás neptá, jaký byl zrovna ten váš měsíc, kdy jste byl nějak omezený," sdělil Knot. Nevyloučil, že některé areály budou muset svou tíživou situaci řešit přibíráním spoluinvestorů.

Vlekařský byznys je podle Knota navíc specifický tím, že během tří zimních měsíců si musí vydělat na celý rok. Pokud by státní kompenzace vlekařům byly plošné jako pro jiné obory a byly rozpočítané na dvanáctiměsíční provoz, byli by na tom vlekaři podle Knota čtyřnásobně hůř. "Za jeden měsíc potřebujeme vydělat na čtyři další. V kompenzacích proto budeme chtít zohlednit specifika našeho provozu," uvedl Knot. Uzavřením areálů podle něj přijdou vniveč celoroční investice a přípravy na sezonu. Např. jen dosavadní výroba umělého sněhu stála menší areály statisíce korun a ty větší miliony. "Je to, jako byste zemědělcům zakázali sklidit úrodu, na kterou se připravovali celý rok," řekl.

Knot míní, že i v pátém rizikovém stupni PES by vleky mohly být v provozu v režimu, který byl nastavený od 18. prosince. Připomněl, že Rakousko nechalo i při lockdownu lyžařské vleky a lanovky v provozu. "Je to ale politické rozhodnutí, kdy se zavřela celá Česká republika a neudělaly se žádné výjimky," sdělil.

O uplynulém víkendu, který byl prvním v nové sezoně, spustilo provoz zhruba 30 skiareálů. Návštěvnost se pohybovala mezi 20 a 30 procenty obvyklé kapacity.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»