Provozuje:
Juris Real Estate

Na koleje v neděli v metropoli vyjedou historické tramvaje.

Na koleje na trati mezi Královkou a Letenským náměstí v Praze vyjede v neděli 13 historických i současných tramvají. V čele průvodu pojede nejstarší provozuschopná elektrická tramvaj v Evropě.

Na koleje v neděli v metropoli vyjedou historické tramvaje.

autor. JURIS REAL, ČTK

Na koleje na trati mezi Královkou a Letenským náměstí v Praze vyjede v neděli 13 historických i současných tramvají. V čele průvodu pojede nejstarší provozuschopná elektrická tramvaj v Evropě.

Dopravní podnik hlavního města (DPP) bude průvodem slavit 130. výročí zahájení provozu první elektrické tramvaje v Praze i v Čechách.

Průvod vyjede z nástupní stanice v 08:15 hod. a projede centrem města přes Pražský hrad a Karlovo a Václavské náměstí. Na konečnou stanici Letenské náměstí by měl průvod historických i novodobých vozů dorazit okolo 09:00 hod.

Zájemci zaplatí podle informací na webu dopravního podniku za jízdenku 50 korun. Ve fanshopu DPP si mohou rovněž zvolit, kterým vozem se chtějí svést.

V průvodu budou tramvaje z dílny strojírenského podniku Ringhoffer z počátku 20. století a tramvaje z padesátých a šedesátých let typu T1, T2 a T3. Ze současných tramvají v průvodu pojedou tramvaje typu 14T a 15T.

V čele průvodu pojede podle DPP nejstarší provozuschopná elektrická tramvaj v Evropě. Vůz s číslem 18 pochází z dílen plzeňské karosárny Václava Brožíka a českého vynálezce z oboru elektrotechniky Františka Křižíka.

Pražský dopravní podnik ji má do konce září roku 2022 zapůjčenou od Plzeňských městských dopravních podniků. Od příštího týdne bude tramvaj vystavená v Muzeu MHD ve vozovně Střešovice.

Pražané se mohli poprvé svést elektrickou tramvají v sobotu 18. července 1891. Trať, která začínala u dnešní restaurace Letenský zámeček a končila u severního vchodu do Královské obory, byla postavená a projektovaná elektrotechnikem Františkem Křižíkem, který byl propagátorem využití elektřiny v dopravě. Tehdy v Praze městskou dopravu zajišťovala koněspřežná tramvaj, a to od roku 1875. Trať elektrické dráhy měřila 766 metrů, později byla prodloužená na 1,4 kilometru. Provoz na této první trati elektrické tramvaje v Praze skončil 15. srpna 1900. Během deseti sezon bylo přepraveno 593.027 cestujících. Dopravní podnik hlavního města je největším dopravcem zajišťujícím městskou hromadnou dopravu v České republice. Obsluhuje 142 autobusových linek, jednu trolejbusovou linku, 25 denních a devět nočních tramvajových linek a tři linky metra. K 1. lednu měl podnik 1 1192 zaměstnanců, z toho 4 379 bylo řidičů MHD. Jediným akcionářem podniku je Praha.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»