Provozuje:
Juris Real Estate

Na kolik nás všechny vyjde nový občanský zákoník?

Byznys s „novým občanem“ – Změna nejdůležitějšího zákona v České republice přinese milionové obchody.

Na kolik nás všechny vyjde nový občanský zákoník?

autor. JURIS REAL

Byznys s „novým občanem“ – Změna nejdůležitějšího zákona v České republice přinese milionové obchody.

Kurzy, knihy, školení...

Začátek platnosti zákona, který zasahuje do života všech, přinese velký byznys i velké náklady. Firmy je počítají i v desítkách milionů.

Kolik už mě stál nový občanský zákoník? Desetitisíce a nejsme u konce, tvrdí advokát Karol Hrádela.

„Školení stojí v lepším případě dva tisíce za den, jsou jich třeba desítky,“ svěřuje se LN. A nezastírá, že je kritikem normy.

„Při tak rozsáhlé změně měl stát zajistit i zveřejnění komentovaných verzí zákona na internetu zdarma,“ dodává.

Jenže to se nestalo, zůstalo u tematického webu ministerstva spravedlnosti.

Proto kdo bude chtít mít podobný komentovaný dokument v knihovně, zaplatí tisíce až desetitisíce. Třeba pětisvazková edice z právnického nakladatelství C. H. Beck vyjde se slevou na 12 tisíc korun – čtyři svazky ale spatří světlo světa až příští rok.

Banky: Bude nás to stát miliony Zavedení nové normy pocítí běžní lidé nejen jejím přímým zásahem do životů. Nepřímo se odrazí i v účtech od firem, pojišťoven či třeba bank. Zejména finanční instituce přiznávají, že musí školit pracovníky, upravovat smlouvy i počítačové systémy.

„Výši nákladů spojených s implementací nového občanského zákoníku nebudeme zveřejňovat,“ sdělil LN mluvčí GE Money Bank Pavel Zúbek.

Další finanční instituce jsou ale konkrétnější. „Změny přímo související se zákoníkem, například úprava smluv, pojistných podmínek, nastavení procesu likvidace, si vyžádaly náklady ve výši deset milionů korun,“ upřesnil Milan Káňa z Kooperativy. Až o desítkách milionů mluví i další banky.

Finanční ředitel společnosti FINEP Štěpán Havlas označuje změnu za značně nákladnou, přijde je až na stovky tisíc korun za školení a právní služby. „Vedle toho je pro nás nezbytné zajistit i změny systémů, nicméně vzhledem k tomu, že podobné změny, i když daleko menšího rozsahu, se téměř každoročně dějí například v souvislosti s DPH, jsme na ně zvyklí,“ připomíná.

Změny však nečekají jen na giganty: zákoník změní také drobnosti, jako třeba právní formy některých firem či sdružení. I takové maličkosti, jako například razítka, pak mohou v součtu udělat velkou změnu – třeba jen Český svaz zahrádkářů má na 2 700 místních organizací.

A své zaplatí i stát, kraje a radnice: za školení úředníků či soudců. Ta běží už několik měsíců.

***

Připravte si peníze

Lidé i firmy budou platit nejen za dopady občanského zákoníku, ale i za to, aby se s jeho požadavky vyrovnali.

Přinášíme příklady, jak se zákoník také může projevit.

Záruka za zboží Jestli bude platit dvouletá zákonná záruka na zboží, rozhodnou po 1. 1. 2014 soudy. zřejmě Účet: Část firem nabízí prodloužení záruky už nyní. Například webový obchod Mall. cz nabízí u časti zboží prodloužení záruky o 1rok za zvýšení ceny o 10procent a o tři roky za 20 procent ceny zboží.

Školení Advokáti odhadují, že je proškolení a literatura přijdou každého řádově na desítky tisíc. Kurzy pořádá pro své zaměstnance také stát. Účet: jednoho dne školení je 2 000 až 4 000 korun.

Zákon&komentáře

Normu lze stáhnout na webu zdarma. Účet: Nejlevnější tištěná verze: 118korun × pětidílná komentovaná verze: 15 tisíc korun.

Pojišťovací podmínky: Mění se podmínky pro pojišťovny, ty je promítnou do pojišťovacích smluv. Účet: Povinné ručení zdraží o 10–20 %. Nové pojištění odpovědnosti stojí desítky až stovky korun ročně.

Identifikace firem Zákoník přinese i změny názvů a právních forem. Změnit tak bude třeba i propagační materiály či třeba webové stránky. Účet: Nová razítka stojí řádově desetikoruny, ale bude jich potřeba stovky tisíc.

Stanovy a další listiny Řadu firem, ale i spolků čekají změny stanov a dalších dokumentů. Účet: Notářské poplatky za osvědčení valných hromad začínají na 2 000 korunách.

Časové průtahy Než se všichni na nový zákony zapracují, přinese zákoník a navazující to časové průtahy. Účet: Nevyčislitelné.

Smlouvy a řády mění se spotřebitelské smlouvy či ujednání mezi klienty a obchodníky. Účet: Např. Komerční banka odhadla náklady na desítky milionů korun.

(Jůzlová, P., Šenkýř, M. {citováno 30. 11. 2013}. Dostupný z http://www.cak.cz/scripts/detail.php?id=12259)




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»