Provozuje:
Juris Real Estate

Na nový občanský zákoník reagují i hypoteční banky svými bankovními produkty.

Rekodifikace soukromého práva se promítla téměř do všech oblastí práva. Pro podnikatele a právníky je jednou z nejdůležitějších oblast finančních služeb.

Na nový občanský zákoník reagují i hypoteční banky svými bankovními produkty.

autor. JURIS REAL

Rekodifikace soukromého práva se promítla téměř do všech oblastí práva. Pro podnikatele a právníky je jednou z nejdůležitějších oblast finančních služeb.

Jak se změnila nabídka komerčních bank v souvislosti s možnostmi, které nabízí nový občanský zákoník? A jak hypoteční banky k těmto novým možnostem přistupují?

Na změny, které přinesl NOZ, musely zareagovat i finanční instituce. Nové či obnovené finanční instituty a jejich zařazení do katalogu produktů a služeb na straně jedné, změna terminologie na straně druhé - tím byly hypoteční banky v posledních měsících zaměstnány.

Změny vytvořily příležitost pro další soutěžení o klienty v konkurenčním prostředí bank. Co nejdůležitějšího banky změnily a co nového přinesly?

Primárně bylo potřeba sladit jazykové prostředky s NOZ, ZOK a dalšími novelizovanými předpisy. Základní změnou, již banky v poslední době prováděly, bylo sladění terminologie s rekodifikovanými předpisy. Inovace užívaných termínů se promítla jak do informačních letáků, tak i smluv a jiné související dokumentace. Změněné textaci podlehly i smluvní podmínky. Orientaci v nové terminologii se klientům snažila usnadnit např. Raiffeisenbank: "Nový občanský zákoník a zákon o obchodních korporacích znamenal pro banku změnu a zdůraznění ustanovení, která by se klientovi mohla jevit jako nepřehledná," přibližuje tiskový mluvčí Tomáš Kofroň. "V letošním roce jsme přistoupili ke zjednodušení procesů, které by měly klientům přinést nový, příjemnější a zajímavější standard," doplňuje Michal Teubner, tiskový mluvčí Komerční banky. S tím, jak NOZ zavádí nové nebo obnovuje staré právní instituty, otevírá prostor pro změny v nabízených produktech nebo pro vytvoření produktů nových. "K asi největším změnám došlo u pravidel poskytování hypoték pro financování koupě a výstavby nemovitostí," přibližuje Kofroň. K tomu došlo v důsledku recepce pravidla superficies solo cedit, kdy se stavby stojící na pozemku, jehož jsou součástí, nebudou samostatně zapisovat do katastru nemovitostí. "Řešením je uzavření smlouvy o právu stavby nebo sjednocení vlastnictví," přibližuje Kofroň. Doplňuje, že vliv na změny měla i skutečnost, že katastr nemovitostí přestane vytvářet zápisy o rozestavěných stavbách, které se stávají součástí pozemku. Největší změny ve službách souvisejících s nemovitostmi a hypotékami potvrzuje i Teubner. "Největší dopad na úvěrovou oblast měl nový zákon o katastru nemovitostí, který ovlivnil postupy pro zajištění úvěrů formou zástavy nemovitosti." Spíše než rušení starých produktů a vytváření zcela nových upřednostnila modifikaci stávajících i Komerční banka. "Celou širokou škálu produktů, které nabízíme, jsme upravili tak, aby odpovídala novým skutečnostem, které NOZ přinesl," uvádí Teubner. Kofroň z Raiffeisenbank doplňuje, že se změny dotkly i institutů, jako je dědění, respektive případy dědění účtů v případě úmrtí klienta.

Hypoteční banky reagovaly i na instituty, které NOZ přináší nově. Příkladem je svěřenský fond. "Zájem klientů o svěřenské fondy rozhodně cítíme. Jde o institut, který může vyřešit některé potřeby našich klientů v otázce mezigeneračního transferu i správy majetku," vysvětluje tisková mluvčí ČSOB Pavla Hávová. Jelikož je srozumitelnost bankovních produktů základem jejich využití, hypoteční banky nepodceňují ani vytváření nových strategií, jak rekodifikaci a její vliv na bankovní služby přiblížit klientům. Za tímto účelem využívají jak tištěné materiály, tak on-line příručky a návody. "Připravili jsme elektronickou příručku se všemi hlavními změnami v oblasti bydlení a hypoték v souvislosti s novým občanským zákoníkem. V příručce se klienti dozvědí o změnách při koupi či prodeji nemovitosti, dopadu na stavbu nových nemovitostí i placení daní z nemovitostí. Dále pak jak se vyhnout podvodům a nepříjemnostem při pořízení nemovitosti, o právech a povinnostech pronajímatelů a nájemníků," přibližuje Kofroň.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Paříži se v noci zřítila křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge.

V noci na dnešek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení hasičů. Více»

Výborný bude informovat o pomoci ovocnářům s poškozenou úrodu.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) bude dnes spolu s předsedou Ovocnářské unie Martinem Ludvíkem dnes v obci Daminěves na Mělnicku informovat o pomoci ovocnářům, kterým mráz v předchozích dnech zásadně poškodil úrodu. Více»

Skanska startuje prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena.

Skanska zahájila prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena v pražských Vysočanech. Bytový dům nabídne 134 nízkoenergetických bytů ve třech sekcích pojmenovaných po sestrách Emila Kolbena. Více»

Mrazy způsobily rozsáhlé škody na úrodě ovoce.

Škody hlásí i zelináři. Více»

Mrazy způsobily škody zelinářům.

Ochlazení oddálí sklizeň zeleniny. Více»

Všechny články a aktuality »»