Provozuje:
Juris Real Estate

Na stavební úřad přejde v Olomouci 100 až 120 referentů.

Radnice hodlá těmto úředníkům nabídnout volné prostory v budově Namiro v sousedství samotného historického centra města, ve které aktuálně sídlí část magistrátu.

Na stavební úřad přejde v Olomouci 100 až 120 referentů.

autor. JURIS REAL, Právní prostor

Radnice hodlá těmto úředníkům nabídnout volné prostory v budově Namiro v sousedství samotného historického centra města, ve které aktuálně sídlí část magistrátu.

Žurnalistům tyto informace po jednání s ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou (za ANO) sdělil primátor Olomouce Miroslav Žbánek (ANO).

Nový stavební zákon přesouvá stavební úřady pod stát a počítá se vznikem Nejvyššího stavebního úřadu. Pod ním budou jednotlivé stavební úřady organizované obdobně, jako je tomu aktuálně např. u finanční správy.

Nová právní úprava stavebního práva má podle vlády zejména urychlit stavební řízení a zajistit dodržování stanovených lhůt.

Nový právní předpis má vstoupit v účinnost v polovině roku 2023, některé změny začnou platit už od 1. ledna příštího roku.

Schválená podoba normy má řadu kritiků a její projednávání provázely spory.

"Už jsme jako rada projednávali budoucí organizační uspořádání v konturách nového stavebního zákona. Bavíme se o přesunu zhruba 100 až 120 úředníků státní správy pod stavební úřad. Jsme připraveni uvolnit prostory, které dnes město má v pronájmu, to znamená budovu Namira, kam chceme soustředit a centralizovat všechny úředníky, kteří by do budoucna přecházeli," uvedl Žbánek.

Radnice podle primátora hodlá ještě jednat s hejtmanstvím o tom, zda by v budově Namiro nemohli sedět také úředníci krajského pracoviště stavebního úřadu.

Nový stavební zákon bude podle Žbánka pro magistrát znamenat finanční úlevu.

"V rámci smíšeného modelu státní správy a samosprávy jsme na každého státního úředníka dopláceli. To znamená, že na něj šly i peníze z rozpočtového určení daní určené na provoz města. Tím, že se zbavíme toho břemene např. nájmu nebo obnovy informačních systémů a technologií, tak by na straně městské kasy mělo dojít k úsporám. Já věřím, že to nebude na úkor nějakých změn v rozpočtovém určení daní a že stát si opravdu svoji agendu převezme," míní Žbánek.

Díky novele stavebního zákona se už města podle Žbánka nebudou muset potýkat s námitkami systémové podjatosti.

"Jsme nuceni zpracovávat agendu dostavby D1 (u Přerova) jenom kvůli tomu, že někdo prohlásí Přerov a vedení města za podjaté. Nebo naopak budeme předávat věci kolem třeba (stavby výškové budovy) Šantovky někam jinam, protože jsme podjatí. Prostě tohle všechno by mělo odpadnout," doplnil primátor.

Zákon, který se připravoval dlouhou dobu, má ale řadu odpůrců. Sněmovní opozice i senátoři přesun úřadů pod stát kritizovali.

Senát ho dokonce jednomyslně zamítl a Sněmovna ho musela přehlasovat.

Opoziční koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Pirátů se Starosty uvádějí, že pokud budou po říjnových volbách vládnout, teď prosazený návrh změní. Podle odpůrců se státní správa vzdálí občanům.

Dostálová však ujišťuje, že to nehrozí. Stát podle ní taktéž nebude budovat nové úřady na zelené louce, ale bude se snažit využít nynější prostory.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»