Provozuje:
Juris Real Estate

Na výstavě o Věře Čáslavské budou v Liberci i její obrazy či samurajský meč.

Nejúspěšnější české olympioničce a sportovní gymnastce Věře Čáslavské k jejím nedožitým 80. narozeninám je věnovaná nová výstava v Liberci, která začala v Malé výstavní síni v úterý.

Na výstavě o Věře Čáslavské budou v Liberci i její obrazy či samurajský meč.

autor. JURIS REAL, ČTK

Nejúspěšnější české olympioničce a sportovní gymnastce Věře Čáslavské k jejím nedožitým 80. narozeninám je věnovaná nová výstava v Liberci, která začala v Malé výstavní síni v úterý.

Řada z exponátů bude vystavena poprvé, a to včetně pravého samurajského meče z 16. století. "Ten meč Věra příležitostně někam vzala, ale vystaven nebyl," řekl ČTK autor výstavy Jakub Bažant.

Symbol staletých tradic, čestnosti, houževnatosti a oddanosti získala Čáslavská na olympijských hrách v roce 1964 v Tokiu. "Pro ženu z pohledu Japonců je to naprosto neuvěřitelný dar," uvedl autor výstavy.

Japonské fanoušky uchvátila Čáslavská v okamžiku, kdy po pádu na bradlech při nejtěžším prvku nic nezabalila a neodešla, ale sestavu dokončila a skončila pátá.

Na daru klenotu, opatrovaného několik generací, se musela podle Bažanta tehdy shodnout rodinná rada jednoho z jejích příznivců.

Čáslavská, která zemřela v srpnu 2016 ve věku 74 let, je patrně nejznámější Češkou v Japonsku vůbec. Pro výstavu v Liberci se podařilo získat i originální dres Čáslavské z olympiády v Tokiu, kde získala tři zlaté medaile.

O čtyři roky v Mexiku k nim přidala další čtyři nejcennější kovy. Celkem pod pěti kruhy vybojovala jedenáct medailí. Byla také čtyřnásobnou mistryní světa, jedenáctinásobnou evropskou šampionkou a čtyřnásobnou Sportovkyní roku Československa.

Její začátky připomíná na výstavě dětský kostým. "Je to národní kroj, ve kterém ve čtyřech letech baletila spolu se svými sestrami. Ten kostýmek je naprosto nádherný a nikde nikdy ho ještě nikdo nevystavoval," sdělil Bažant.

Výstava ale připomíná i dobu po srpnu 1968, kdy byla Čáslavská kvůli svým postojům k invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa a podpisu dokumentu Dva tisíce slov vyloučena z řad tělovýchovné organizace.

"Věra na to reagovala tím, že malovala obrazy. Namalovala pět olejů a dva z těch pěti tam budeme mít," dodal Bažant.

Za normalizace se Čáslavská živila nejprve jako uklízečka, později jí komunistický režim povolil trénovat. O emigraci podle autora výstavy nikdy neuvažovala.

Do veřejného života se vrátila až po změně režimu jako poradkyně prezidenta Václava Havla a také jako předsedkyně Československého a Českého olympijského výboru.

Jednu z nejznámějších českých sportovkyň připomene i výstava v Národním muzeu v Praze, která bude veřejnosti přístupná od pátku.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»