Provozuje:
Juris Real Estate

Nabídka premiéra k Letňanům je prý nekompletní.

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) obdržel nabídku Andreje Babiše (ANO) ohledně pozemků v Letňanech, kam hodlá premiér umístit 10.000 státních úředníků.

Nabídka premiéra k Letňanům je prý nekompletní.

autor. JURIS REAL (s využitím ČTK)

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) obdržel nabídku Andreje Babiše (ANO) ohledně pozemků v Letňanech, kam hodlá premiér umístit 10.000 státních úředníků.

Babiš uvedl, že je o požadavcích Prahy ochoten jednat, nicméně výměny nemovitostí musí být podle zákona cenově vyrovnané a není možné, aby Praha obdržela majetek ve výrazně větší hodnotě, než předá státu.

Hřib v reakci uvedl, že nabídka je nekompletní, poněvadž premiér nedodal požadovaný seznam budov, které by měli úředníci v metropoli opustit. Ve veřejném zájmu jsou podle něj možné bezúplatné převody. "Seznam jsme bohužel stále neobdrželi, a tím pádem nejsme schopni posoudit dopady stěhovaní úřadů na chod a rozvoj hlavního města," sdělil primátor v reakci na premiérův dopis. Dodal, že potřebuje znát podrobnosti ohledně dalšího využití budov či odhadové ceny za jejich prodej. Hlavní město podle primátora nepotřebuje další prázdné budovy. Bez seznamu budov nemá smysl se k Babišově nabídce vyjadřovat, dodal Hřib. Nechápe, proč stát informace tají, konstatoval. Premiér v dopise adresovaném Hřibovi uvedl, že požadavky hlavního města stát podle platné legislativy splnit nemůže, neboť výměna majetku musí cenově odpovídat. Zástupci Prahy na jednání výměnou za pozemky požadovali mj. převod karlínských kasáren a nemovitostí v Nemocnici Na Bulovce na město. To však podle premiéra neodpovídá ceně pozemků v Letňanech, které mají na základě posudku státu hodnotu 401 milionů korun. Posudková cena kasáren v Karlíně je podle premiéra 620 milionů, na budovy Nemocnice Na Bulovce se posudek teprve připravuje, ale pořizovací hodnota byla 2,8 miliardy. Premiér proto navrhuje výměnu pozemků v Letňanech za karlínské kasárny. Převod dalších nemovitostí chce odložit na další kola směn majetku mezi státem a Prahou. Babiš současně souhlasí s vypsáním mezinárodní architektonické soutěže na podobu letňanské čtvrti. O dalších požadavcích města, jako je financování dostavby městského okruhu, stavba nemocnice a vybudování 1 300 bytů, je ochoten jednat. Pokud by mu město nevyšlo v otázce Letňan vstříc, může se podle Babiše stát, že nemovitosti, o které magistrát projevil zájem, pošle stát do dražby.

Experti na realitní trh v minulosti na dotaz ČTK uvedli, že reálná tržní cena parcel v Letňanech se může pohybovat mezi jednou až třemi miliardami korun. Hřib v reakci na premiérův dopis uvedl, že porovnávání cen nemovitostí je v tomto případě nepodstatné, protože podle zákona je možné majetek ve veřejném zájmu převést bezúplatně. "K bezúplatným převodům majetku mezi Prahou a státem ostatně v minulosti již došlo, např. v případě hasičárny v Argentinské ulici, kterou hlavní město převedlo bezúplatně na stát," uvedl.

Plán stěhování úředníků pro stát připravuje Ústav pro zastupování věcech majetkových (ÚZSVM). Jeho mluvčí Radek Ležatka uvedl, že informace o budovách, které požaduje primátor, vychází z neveřejného registru a úřad musí prověřit, zda je podle zákona smí zveřejnit. "Předpokládáme, že reakci poskytneme do konce února," uvedl. Pro možnost bezúplatného převodu podle něj platí striktní pravidla dané zákonem a metodikou ministerstva financí, která řada nemovitostí požadovaných Prahou nesplňuje. I když nabídka premiéra neobsahuje primátorem požadovaný seznam budov, nekompletní podle úřadu není.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»