Provozuje:
Juris Real Estate

Nabytí majetku je v některých případech možné i od nevlastníka!

Nabytí majetku je v některých případech možné i od nevlastníka, rozhodl Ústavní soud v Brně a zrušil odlišné rozhodnutí Nejvyššího soudu.

Nabytí majetku je v některých případech možné i od nevlastníka!

autor. JURIS REAL

Nabytí majetku je v některých případech možné i od nevlastníka, rozhodl Ústavní soud v Brně a zrušil odlišné rozhodnutí Nejvyššího soudu.

Jak uvedl soudce zpravodaj Jaromír Jirsa, jde o určité situace, kdy kupující nemá možnost objektivně zjistit, že zápis v katastru nemovitostí neodpovídá skutečnosti a nabývá nemovitost v dobré víře.

Soud konkrétně rozhodl in favorem (ve prospěch) stěžovatelky, která v roce 2007 koupila nemovitost, aniž by tušila, že má více vlastníků. Danou nemovitost už v roce 1995 koupilo neformálně utvořené sdružení složené z právnické a fyzické osoby, a to ze společných peněz, v katastru nemovitostí ale byla zapsaná jen právnická osoba. O deset let později sdružení ukončilo činnost a nemovitost prodalo.

V roce 2009 se pak ale fyzická osoba bývalého sdružení začala domáhat určení vlastnického práva, že i ona je spoluvlastníkem nemovitosti.

Okresní soud dal fyzické osobě zapravdu, ale krajský soud dal zapravdu stěžovatelce. Nejvyšší soud se poté přiklonil na stranu fyzické osoby. Podle jeho rozsudku jen dobrá víra nabyvatele ke vzniku vlastnického práva nestačí a vlastnické právo nelze nabýt od nevlastníka.

"Stěžovatelka za žádných okolností nemohla tušit, že stav neodpovídá skutečnosti. V katastru nemovitostí nebyla ani zmínka, že vlastníkem není pouze právnická osoba, neexistovala žádné indicie, že by to mělo být jinak," uvedl soudce zpravodaj Jirsa.

Podle Ústavního soudu bylo v tomto případě žádoucí přihlédnout především k nedostatku aktivity vedlejšího účastníka, který po 13 let toleroval nesprávný zápis vlastnického práva v katastru nemovitostí, a porušil tak zásadu, že bdělým náležejí práva.

"Dnešní rozsudek s klientkou samozřejmě vítáme, za nás ukončil déle trvající souboj o to, jestli ty práva jí náleží, či nikoli. Tedy zda nabyla nemovitost od nevlastníka. Překvapivé v celém případu bylo, že ten údajný vlastník nemovitosti se toho začal domáhat až po 13 letech," ssdělil novinářům po vyhlášení rozsudku advokát stěžovatelky Andrej Lokajíček.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

V části ČR bude v noci na čtvrtek mráz.

Ten může poškodit kvetoucí stromy. Více»

O letošní úrodě ovoce rozhodnou následující dva týdny.

Čekají se noční mrazíky. Více»

Úpravami podmínek oddlužení by se poslanci měli zabývat až ve středu.

V projednávání sporného vládního návrhu na zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky budou poslanci pokračovat pravděpodobně ve středu místo původně plánovaného dneška. Více»

Výstavba nové tramvajové trati na Václavském nám. začne 29.6.

Stavba nové tramvajové trati v horní polovině pražského Václavského náměstí začne letos 29. června a potrvá tři roky. Tramvaje přes náměstí mezi Vodičkovou a Jindřišskou ulicí nepojedou od tohoto data až do 30. září, tj. tři měsíce. Více»

Všechny články a aktuality »»