Provozuje:
Juris Real Estate

Nachází se české stavebnictví opět v depresi?

Loňský boom stavebnictví je minulostí a prozatím není příliš vidět naděje na brzký obrat k lepšímu. Výkon stavebnictví se v červnu snížil o 12,7 %, což znamená, že od začátku roku se již propadlo o téměř deset procent.

Nachází se české stavebnictví opět v depresi?

autor. JURIS REAL

Loňský boom stavebnictví je minulostí a prozatím není příliš vidět naděje na brzký obrat k lepšímu. Výkon stavebnictví se v červnu snížil o 12,7 %, což znamená, že od začátku roku se již propadlo o téměř deset procent.

Tento nepříznivý vývoj se přitom týká jak pozemního, tak inženýrského stavitelství.

Ačkoliv ekonomika pokračuje v růstu, stavebnictví vykazuje přesně obrácený trend. Chybí zakázky, a to jak od privátního, tak veřejného sektoru.

Růst, který stavebnictví zažívalo díky dočerpávání peněz z fondů EU, neměl dlouhého trvání a v mezičase toto odvětví narazilo na nepřipravenost projektů bránící mu v dalším vzestupu.

Jedinou částí, která dosud vybočovala, byla bytová výstavba. Aktuální statistiky o počtu nově zahájené výstavby sice nevyznívají příznivě, avšak podepisuje se na nich vysoký srovnávací základ z června minulého roku, kdy se developeři pustili do výstavby vysokého počtu bytů.

Celkově je trend bytové výstavby stále příznivý. Levné peníze a vysoká poptávka po nemovitostech vybízí k výstavbě i k růstu cen bytů a domů.

A to se ostatně už děje. Jedinou překážkou zůstává papírování, které brání masívnějšímu rozjezdu nových projektů zejména v Praze. Proto je trh prozatím nejspíše „odsouzen“ k dalšímu zdražování poptávaných nemovitostí.

A co čekat dále? Zakázky naznačují, že se jejich trend alespoň začíná stabilizovat, u nových zakázek pozemního stavitelství je dokonce vidět nárůst, který souvisí i se zmíněnou bytovou výstavbou.

Hůře je na tom inženýrské stavitelství, které naráží na nepřipravenost projektů spíše než na nedostatek peněz. Je to dlouhodobý problém ČR, který vede především k dalšímu zaostávání výstavby infrastruktury.

Ve druhé polovině roku bychom se mohli dočkat stabilizace výkonu stavebnictví, nicméně předpokládat, že se podaří vykompenzovat propad z první poloviny roku asi nelze.

Potvrzuje to nejenom nálada ve stavebních firmách, ale i pokračující trend propouštění v tomto odvětví.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Metropole by stála o budovu ruské školy.

V rozhlehlé budově na Krupkově náměstí v Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Více»

MČ Praha 1 zrenovuje domy.

Rovněž v letošním roce bude několik památek na území Prahy 1 opraveno i díky příspěvku z Programu regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury, který získá městská část. Více»

Teplárny opět obnovují plné vytápění.

Reagují na ochlazení. Více»

Zřítila se fasáda historické budovy kodaňské burzy.

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. Více»

Soutěž o využití areálu na Strahově se nachází ve 2. kole.

Fotbalová asociace České republiky jedná jen se Spartou. Více»

Všechny články a aktuality »»