Provozuje:
Juris Real Estate

Nájemné v jednotlivých městských částech vzroste až o tisíce.

Zdražení činží přitom plánuje až 12 z 22 městských částí.

Nájemné v jednotlivých městských částech vzroste až o tisíce.

Zdražení činží přitom plánuje až 12 z 22 městských částí.

autor. JURIS REAL

Nájemci téměř poloviny obecních bytů by se měli pomalu připravit na tvrdou skutečnost (realitu), že jim jednotlivé radnice městských částí v nejbližších měsících zvýší nájemné. V některých lokalitách činže stoupnou až o desítky procent, neboť většina městských částí se rozhodla dohnat loňskou pauzu, kdy nájmy nezvyšovala. Jako příklad může sloužit pátá městská část, kde doposud občané platí 80 korun za 1 m2. Za průměrný 60metrový byt tak měsíčně dali 4 800 korun. Po navýšení však cena za metr čtvereční stoupne na 117 korun. To na "osmičce" už nájem zvyšovat nehodlají, neboť toto nájemné se již přibližuje obvyklé činži v daných lokalitách. Ukazuje se tak, že v hlavním městě je na některých místech už teď tržní nájemné nižší než to regulované. Cena tu tak zůstane na 100 korunách za metr čtvereční. Deregulace nájemného však přináší i některá překvapení.

Nejvyšší činže nebudou přímo v centru Prahy "na jedničce", ale v tzv. širším centru, konkrétně v Praze 4, 5 a 7. Lidé z branže to vysvětlují jednoduše tím, že v těchto lokalitách je větší klid, pohoda bydlení, lépe se tu parkuje a je tu i více zeleně. Radnice mětských částí mohou přitom zvyšovat nájmy až do konce roku 2012, to totiž vyprší platnost zákona o jednostranném zvyšování nájemného (pozn. zákon č. 107/2006 Sb.), který novelizoval občanský zákoník. Pokud bude chtít vlastník bytu jednoduše činži zvednout, bude k tomu nutně vyžadovat souhlas nájemce. Nyní dostávají nájemci předpis nájemného a musí platit. Od roku 2013 se bude "vyjednávat" o podmínkách nájemní smlouvy. Nájemce bude mít právo zdražení činže odmítnout a případnou kauzu o výši platby pak budou řešit justiční orgány. Deregulace nájmů začala v celé ČR v roce 2007. Zvyšování nájemného probíhá per partes. Ministerstvo pro místní rozvoj každým rokem vydává předpis, jak nejvýše mohou vlastníci bytů zvýšit nájem, nicméně majitel bytu vůbec tuto sazbu nemusí využít. Deregulace nájemného by v Praze měla skončit 31. 12. 2012. Po tomto datu vytvoří Ministerstvo pro místní rozvoj cenové mapy místně obvyklého nájemného. Tou by se měly řídit i soudy v České republice.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»