Provozuje:
Juris Real Estate

Nákupní centra se často mění v zábavní.

Obchodů má Česká republika víc než leckteré bohatší západoevropské země. Alespoň pokud jde o jejich plochu na počet obyvatel. Developeři přesto staví další nákupní centra, i když lokality pro nové projekty vyhodnocují pečlivěji než dřív.

Nákupní centra se často mění v zábavní.

autor. JURIS REAL

Obchodů má Česká republika víc než leckteré bohatší západoevropské země. Alespoň pokud jde o jejich plochu na počet obyvatel. Developeři přesto staví další nákupní centra, i když lokality pro nové projekty vyhodnocují pečlivěji než dřív.

Ostatně dokud nemají předem domluvený dostatek prodejen, stavět nezačnou.

Nákupní centra, kterým kvůli nové konkurenci ubývají zákazníci a padají tržby, musí hledat nové cesty, jak přilákat lidi.

Uvolněné prostory po obchodech často nahrazují různé volnočasové aktivity.

Ilustruje to pražské obchodní centrum Galerie Butovice, v jehož horním patře ještě před pár lety zely prázdné prostory. Velkou část, zhruba 900 metrů čtverečních, si na podzim 2013 pronajala společnost Saunia, která zde zprovoznila své vůbec první saunové centrum. A pilotní projekt se osvědčil do té míry, že Saunia nyní míří do dalšího nákupního centra. "V létě 2015 otevřeme náš druhý saunový svět v Parku Hostivař," řekl Jan Holeček z marketingu společnosti Saunia. Firma jedná o možnosti zprovoznění saun se zástupci dalších obchodních center, a to nejen v Praze. Postupuje však obezřetně. "Vzhledem k investiční a časové náročnosti výstavby saunového světa není příliš prostor pro chyby," uvedl Holeček. Klíčová je podle něj spádová oblast – být co nejblíže lidem, dále dopravní spojení a parkovací kapacity.

Hostivařské centrum, podobně jako Galerie Butovice spíše plní potřeby okolních obyvatel, mezi něž patří každodenní nákupy a doplňkově také zábava.

Proti tomu do Palladia nebo centra Nový Smíchov jezdí častěji utrácet za módu mimopražští i turisté.

"Na trhu je silná konkurence. Stále větší roli bude hrát pozice projektu, kompromis vlastníků při vyjednávání nájemních podmínek a potřeba investovat do nemovitostí," říká vedoucí správy nemovitostí v poradenské firmě CBRE Pavel Klimeš. "Dnes jsou v obchodních centrech fitness centra, dětské koutky nebo sauny a tento koncept funguje. Díky nim se daří lákat zákazníky," dodal Klimeš.

Lidé zkrátka chodí do nákupních center čím dál více trávit volný čas, tedy i na výstavy, autogramiády, módní přehlídky, soutěže. Třeba na chodbě pražského centra Eden začala před pár týdny fungovat knihovna.

V olomoucké Šantovce je od jejího otevření na podzim 2013 divadlo. Zájem o hostující soubory, často se známými herci a hudebníky, je tak velký, že divadlo zkusí od podzimní sezony navýšit frekvenci představení.

"Všechna jsou vyprodaná několik týdnů předem," řekl manažer Šantovky Petr Navrátil. A platí to i pro víkendové divadlo pro děti.

Podíl zábavy v centrech tvoří obvykle 15 až 20 procent, v Galerii Butovice je výjimečně vyšší. Obchodníci si zde pronajímají kolem 60 procent, zbývající část obsadily vedle Saunie třeba fitness centrum, bowling či minigolf.

Nemovitost změnila loni vlastníka, ten bude chtít podle odborníků nejspíše část volnočasových nájemníků, kteří nepřinášejí tak velký příjem jako obchodníci, vyměnit.

Návrat do center měst

Jestliže koncem 90. let a v prvních letech nového milénia se nová nákupní centra stavěla převážně na polích za městy, v poslední době se investoři zaměřili na městská centra.

Šantovka otevřela před rokem a půl na kraji historického středu Olomouce.

V Hradci Králové zase developer HB Reavis staví projekt Aupark v centru města na bývalém autobusovém nádraží.

Ani jedno z výše zmíněných měst netrpí nedostatkem obchodů, ba naopak. Ale obchodníci by nejspíš neotevírali nové prodejny, kdyby nevěřili, že se uživí.

"Veliký nárůst prodejních ploch způsobuje tříštění kupní síly. Dochází k poklesu průměrného obratu na metr čtvereční, který je způsoben nárůstem prodejních ploch," uvedl Klimeš z CBRE.

"Do toho vstupuje poslední dva roky velmi silný prvek – internetový obchod," doplnil s tím, že někteří nájemci obchodních center mají až polovinu obratu z prodeje přes internet.

Velká konkurence je i v okresních městech. Oáza Kladno byla do minulého měsíce jediným nákupním střediskem v tomto středočeském městě.

Než v centru otevřel Central Kladno. Ze seznamu obchodů je zřejmé, že Oáza Kladno nemůže konkurovat svou nabídkou módní konfekce.

Majitel proto vyměnil prodejnu Lidovka za nové fitness centrum. "Na přelomu května a června otevře Fitness Mania," řekl Pavel Balák, předseda představenstva společnosti CPDP Shopping Mall Kladno. Značka, která je na českém trhu nováčkem, podle něj obsadí kolem 800 metrů čtverečních.

Investice do interiéru vlastník nemovitosti podle Baláka neplánuje.

S budovami je však podle Klimeše nutné pracovat, aby se zvýšila nebo alespoň udržela jejich hodnota. "Všichni se dívají na to, jakou má centrum nabídku pro zákazníky, jaké má dispozice, jestli je možné jej přestavět, dát mu nějakou přidanou hodnotu," vyjmenovává Klimeš.

Obchodní centrum Hostivař je více než 10 let stará nemovitost a jeho vlastník začal s modernizací horního patra před dvěma lety.

"S úpravami budeme pokračovat i na dalších dvou podlažích letos na jaře a v létě," uvedla mluvčí společnosti Immofinanz Bettina Schraglová. Vlastník vymění podlahy, stěny a technologie.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»