Provozuje:
Juris Real Estate

Nařízení o stěhování z kolejí provází zmatek.

Studenti nesouhlasí.

Nařízení o stěhování z kolejí provází zmatek.

autor. JURIS REAL, ČTK

Studenti nesouhlasí.

Nejasnosti a zmatky provázejí nařízené vystěhování studentů z vysokoškolských kolejí. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) sice opatření zmírnil a studenti, co domů nemůžou, mohou na kolejích zůstat, situaci to ale nevyjasnilo úplně.

Řada studentů se v opatření neorientuje, na sociálních sítích se nabádají k podepsání petice. Zástupci studentů v prohlášení uvedli, že nesouhlasí s žádným uzavíráním vysokoškolských kolejí ani při úpravě ohlášené Plagou.

Podle nich by vysokoškoláci s nákazou bez příznaků mohli nemoc při návratu domů rozvézt do různých částí země.

Vláda v pondělí rozhodla, že kvůli situaci kolem šíření koronaviru od středy nesmí na kolejích bydlet studenti s bydlištěm jinde v České republice.

Exempci (výjimku) představují studenti s nařízenou pracovní povinností, studenti lékařských oborů či ti, kteří vykonávají pedagogickou praxi na školách.

"S ministerstvem zdravotnictví se nám podařilo dohodnout, že studenti, kteří se nemohou vrátit domů, mohou zůstat na kolejích. Stejně tak na nich zůstávají studenti v karanténě. S rektory jsme ve spojení. Přesto, pokud je to možné, prosím všechny, aby se vrátili domů a omezili sociální kontakty," uvedl Plaga.

Po sociálních sítích koluje petice, která vládu a krizový štáb žádá o přehodnocení opatření. Autoři argumentují, že řada studentů pracuje nebo se potýká s nepříznivými podmínkami ve svém trvalém bydlišti, a nemají možnost koleje opustit.

Vedení Univerzity Karlovy (UK) po jednání krizového štábu studenty vyzvalo, aby setrvání na kolejích zvážili, každý se ale bude moci sám rozhodnout.

UK s pražským magistrátem hledá hotely, kde by mohla nabídnout ubytování studentům, již na kolejích nebudou smět být. Už nabízí ubytování v hotelu Krystal za zvýhodněnou cenu 5 000 korun za lůžko na měsíc.

Nařízení vystěhovat se z kolejí označil za nesmyslné ředitel Správy kolejí a menz Univerzity Palackého v Olomouci Josef Suchánek.

"Existuje nějaké nařízení vlády o tom, že mají studenti odejít z kolejí, ale odchod máme zabezpečovat my, tedy vysoké školy. Nařízení je nesmyslné proto, že to vysoké školy nedokážou zabezpečit. My na kolejích nevíme, kdo u nás bydlí. My umíme rozlišit, kdo nám vrátil klíče a kdo ne, ale ne to, zda student neodjel na 14 dnů např. kvůli on-line výuce. Museli bychom to kontrolovat fyzicky, ale nemůžeme to dělat každou hodinu dva dny v kuse. Navíc jsou do toho výjimky, je to totální čurbes," řekl ČTK Suchánek.

Správa kolejí a menzy Univerzity Pardubice zatím neví, jak s doporučením naložit. "Zjišťujeme vše s naším právním oddělením. Měli jsme tu udržovací poplatek, když jsme přerušili výuku, studenti platili 20 procent běžného kolejného. Nevíme, jestli to bude možné dál," sdělil ředitel kolejí Jan Brotánek.

Koleje Masarykovy univerzity v Brně byly do pondělního oznámení nových opatření obsazené na 60 procent. Na počátku semestru měly kapacitu naplněnou, ale někteří studenti se odhlásili, když zjistili, že semestr bude distanční. Ti, co zůstali, většinou v Brně pracují a neví, kde by narychlo hledali nové bydlení.

Zmatky doprovázejí omezení provozu i na hradecké univerzitě (UHK).

"Studenty jsme už ale informovali, že musí opustit koleje s tím, že se to netýká některých ... výjimek jako třeba studentů, kterým může být uložena pracovní povinnost. Poté se dozvíme, že je další výjimka, je to velmi nepříjemné," řekl ČTK mluvčí UHK Jakub Novák.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»