Provozuje:
Juris Real Estate

Nastal již čas pro kredibilní investice do imobilií?

Situace na domácím trhu s nemovitostmi nebyla dlouho tak příznivá. Úroky u hypotečních úvěrů spadly na historické dno, zatímco ceny domů a bytů mírně stagnují. K pozvolnému oživení dochází i na trhu komerčních nemovitostí.

Nastal již čas pro kredibilní investice do imobilií?

autor. JURIS REAL

Situace na domácím trhu s nemovitostmi nebyla dlouho tak příznivá. Úroky u hypotečních úvěrů spadly na historické dno, zatímco ceny domů a bytů mírně stagnují. K pozvolnému oživení dochází i na trhu komerčních nemovitostí.

Těžit z toho mohou zájemci o vlastní bydlení i ti, kteří chtějí do nemovitosti investovat.

Tvrzení, že nastává nejvhodnější doba pro pořízení vlastního bydlení, které realitní makléři opakují již od počátku roku, se v květnu opět přiblížilo skutečnosti. Silná konkurence na hypotečním trhu, nízké úrokové sazby České národní banky i pokračující pokles cen na nemovitostním trhu, který trvá od krizového roku 2008, totiž vytvořily na tuzemském trhu s bydlením prostředí, které koupi vlastní nemovitosti nevídaně nahrává. Však si také lidé v květnu, kdy průměrná výše úroků u nových úvěrů na bydlení klesla pod tři procenta, sjednali přes deset tisíc hypoték. Více jich banky v jednom měsíci uzavřely jen v červnu 2007. Vedle pořízení vlastního bydlení na splátky nahrává současná konstelace i k investování do nemovitosti s cílem vydělat na pronájmu. Na takovou možnost ostatně upozornila i ČNB ve své nejnovější zprávě o finanční stabilitě. „Tomuto typu investic v současné době napomáhá zlevnění hypotečních úvěrů, zvýšená míra úspor domácností související s potřebou zabezpečení se na stáří a relativní nedostatek nájemního bydlení a vnímané podhodnocení cen bytů,“ uvedli centrální bankéři a dodali, že výnosy z pronájmů jsou ve většině regionů nejvyšší za posledních pět let. V prvním čtvrtletí letošního roku vzrostly výnosy z pronájmů meziročně o 2, 5 procenta. „Vysoké hodnoty výnosu z pronájmu bytu na jednu stranu naznačují nízké tlaky na další pokles cen nemovitostí, na stranu druhou ještě více otevírají prostor pro spekulační nákupy nemovitostí,“ uvedla centrální banka. Řada občanů v České republice této možnosti již delší dobu využívá. Např. zákazníci developerské společnosti Ekospol si v loňském roce pořizovali byty jako investici ve 24, 1 procenta případů. V předchozím roce podíl činil 10, 8 procenta. Podle centrální banky nehrozí, že by se v nejbližší době vytvořila na nemovitostním trhu bublina. Brání tomu ostatně i silná propojenost tohoto odvětví s vývojem v národním hospodářství. A to se nachází v České republice stále v recesi.

Další možnost, jak na nemovitosti vydělat, představují nemovitostní fondy. V České republice působí hned tři a všechny během posledních tří let zhodnotily podílové listy svých klientů o více než pět procent. I proto hlásí, že poptávka po jejich službách roste. „Objem prodeje podílových listů ČS nemovitostního fondu narostl v komparaci se stejným obdobím v minulém roce o 13 procent,“ sdělil generální ředitel a předseda představenstva Reico České spořitelny Martin Skalický. O 15 procent letos meziročně narostla i poptávka po podílových listech nemovitostního fondu Realita, který spravuje investiční společnost WMS. Nárůst hlásí i realitní fond Conseq. Výhodou investování do nemovitostních fondů je dle expertů relativně stabilní výnos, kterého fondy dosahují především z pronájmů nemovitostí v jejich majetku. Při investicích nad šest měsíců jsou navíc výnosy osvobozeny od daně. Nevýhodou je, že při nákupu nebo prodeji nemovitostí z portfolia fondu může docházet k výkyvům v jeho výkonnosti. Ty mohou přijít i při recesích. Oba vlivy postihly nemovitostní fond ČS, který v roce 2009 utrpěl 14procentní pokles, když musel převzít portfolio (Vodička, J. Přichází čas pro investice do realit. Deník Lidové noviny – příloha Peníze & Byznys, dne 21. 6. 2013, s. 14.).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Paříži se v noci zřítila křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge.

V noci na dnešek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení hasičů. Více»

Výborný bude informovat o pomoci ovocnářům s poškozenou úrodu.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) bude dnes spolu s předsedou Ovocnářské unie Martinem Ludvíkem dnes v obci Daminěves na Mělnicku informovat o pomoci ovocnářům, kterým mráz v předchozích dnech zásadně poškodil úrodu. Více»

Skanska startuje prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena.

Skanska zahájila prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena v pražských Vysočanech. Bytový dům nabídne 134 nízkoenergetických bytů ve třech sekcích pojmenovaných po sestrách Emila Kolbena. Více»

Mrazy způsobily rozsáhlé škody na úrodě ovoce.

Škody hlásí i zelináři. Více»

Mrazy způsobily škody zelinářům.

Ochlazení oddálí sklizeň zeleniny. Více»

Všechny články a aktuality »»