Provozuje:
Juris Real Estate

Nastane konec stavebnictví v České republice?

Součástí balíku změn v rámci zákona o EIA neboli posuzování vlivů na životní prostředí je i novelizace stavebního zákona.

Nastane konec stavebnictví v České republice?

autor. JURIS REAL

Součástí balíku změn v rámci zákona o EIA neboli posuzování vlivů na životní prostředí je i novelizace stavebního zákona.

V něm má být zapracována i zásadní změna, že dokud soud nerozhodne o žalobě proti povolení stavět, projekt bude pozastaven.

Odkladný (suspenzivní) účinek žaloby je jedním z bodů, který prosazovala asociace ekologických organizací Zelený kruh.

Současně se taktéž změní síla tzv. stanoviska posouzení vlivů na životní prostředí (EIA).

V současné době se jedná o dokument, v němž konečné rozhodnutí pro každou stavbu musí mít kladný závěr, ale dodatečné podmínky či doporučení jsou právně nezávazné povahy.

Novelizací právního předpisu by se tyto podmínky změnily a byly by již závazné.

Bez jejich splnění nebude možno danou stavbu realizovat. Navíc vyvolají podstatné prodražení staveb, prodloužení lhůt, ale i možnost rozmanitého šikanování.

„Velice se obávám zneužití tohoto zákona i z důvodu, že v České republice panuje takový šílený zlozvyk, že pokud někdo bydlí, ve svém okolí už nestrpí nikoho jiného. Někdo si bude chtít postavit dům a jeho budoucí potenciální sousedi mu takto začnou házet klacky pod nohy a vymýšlet si všelijaké překážky. Těmito excesy tak může utrpět i výstavba bytů v rámci jednotlivých měst. Změna zákona tak může tuzemskému stavebnictví zasadit smrtelný úder. Na jeho konci budou nedozírné finanční ztráty, tisíce lidí bez práce a totálně zdevastovaná síť komunikací či nedostatečný bytový fond,“ uzavírá Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva společnosti EKOSPOL.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»