Provozuje:
Juris Real Estate

Návrat Irska na evropské kancelářské trhy!

Irský Dublin se ve druhé polovině roku 2014 stal jasnou jedničkou na evropském kancelářském trhu. Během šesti měsíců totiž zaznamenal růst nájemného o 14,3 % na 480 eur/m2/rok (za celý loňský rok se nájemné zvýšilo o více než 21 %).

Návrat Irska na evropské kancelářské trhy!

autor. JURIS REAL

Irský Dublin se ve druhé polovině roku 2014 stal jasnou jedničkou na evropském kancelářském trhu. Během šesti měsíců totiž zaznamenal růst nájemného o 14,3 % na 480 eur/m2/rok (za celý loňský rok se nájemné zvýšilo o více než 21 %).

Ze Zprávy o vývoji kancelářského trhu v regionu EMEA ve 2. polovině 2014, kterou vypracovala společnost Colliers International, vyplývá, že nájemné v tomto období rostlo také v dalších evropských metropolích – v Barceloně a Amsterdamu shodně o 2,9 % a v Madridu o 2 %. Navzdory pokračující hospodářské krizi v Itálii se nájemné zvýšilo i v Miláně a Římě, kde ve druhém pololetí došlo k růstu poprvé od roku 2011, respektive 2012. Bruno Berretta, senior analytik z oddělení průzkumu trhu v regionu EMEA, Colliers International, řekl: „Nájemné v Madridu a Dublinu nesporně roste z velmi nízké základny a v podstatě všechny růstové trhy jsou lokalizovány a potvrzeny v centrálních obchodních čtvrtích (CBD) a v nejlepších kancelářských oblastech. Rok 2015 by se měl vyvíjet pozitivně a my očekáváme, že tyto trhy se i nadále budou zlepšovat, zůstává zde i prostor pro ekonomické oživení. V Itálii by pak měla klesat míra rizika.“ Paul Finucane, ředitel oddělení Business Space, Colliers International Irsko, řekl: „Ekonomika v Dublinu znovu pozvolna roste, což má za následek lepší náladu na trhu, která je podpořena také růstem nájemného. To je spojeno s nedostatkem prostor nejvyšší kategorie v centrální obchodní čtvrti.“

„Výzvou do dalších let bude zajištění předpokládané nabídky s omezenou zásobou prostor ve městě. Příliv přímých zahraničních investic nepoklesl a v roce 2014 zároveň došlo k rapidní expanzi zavedených IT společností, jako například LinkedIn, Twitter, Facebook a Amazon. Ve městě dochází jak k nové výstavbě, tak zásadní modernizaci. V Docklands Strategic Development Zone se zrychlí proces plánovaní, ale důležité je především to, aby samotná výstavba začala co nejdříve, aby uspokojila poptávku ve středně- až dlouhodobém horizontu,“ dodal Paul Finucane.

Jinde v Evropě podmínky v roce 2014 nadále odrážely nerovnoměrný rytmus hospodářského růstu v regionu a vytvořily čtyři kategorie trhu:

•Trhy „pod tlakem“: zahrnují části jižní Evropy a východní část kontinentu (nájemné na ruských trzích v Moskvě a Petrohradu a v ukrajinském Kyjevu v roce 2014 výrazně pokleslo). Nejistota a ekonomická slabost vedly ke zvýšení neobsazenosti, která se pravděpodobně přenese i do roku 2015.

•Oživení trhů v centrální obchodní čtvrti: klíčové kancelářské oblasti ve Španělsku, Irsku a Nizozemí profitují z ekonomického oživení a zlepšení nálady.

•„Stabilní“ trhy: tvoří je německá velká šestka, Paříž, části Skandinávie a CEE region. Nájemné prostor nejvyšší kategorie v Německu se během roku 2014 zvyšovalo a nyní je na svém cyklickém vrcholu. Navzdory znepokojujícímu stavu francouzské ekonomiky zůstalo nájemné prostor nejvyšší kategorie v centrální obchodní čtvrti v Paříži ve druhé polovině roku nezměněné, ale na zbytku francouzského trhu zůstává tlak.

Ve většině případů, včetně Paříže a Německa, zůstane nájemné prostor nejvyšší kategorie stabilní minimálně v první části roku 2015.

•Trhy „na špici“: dominuje jim Velká Británie, jsou zde náznaky růstu nájemného, které by se mělo rozšířit i do regionů. Nájemné ve druhé polovině roku 2014 vzrostlo na londýnském West Endu (+2,1 %), v londýnském City (+8,3 %), v Manchesteru (+1,6 %), Birminghamu (+1,8 %) a Bristolu (+1,8 %). Z prognóz vyplývá, že nájemné v centrálních obchodních čtvrtích se v nadcházejících 12 měsících bude nadále zvyšovat, díky rostoucí podnikatelské důvěře. Bruno Berretta pokračoval: „Ve druhém pololetí směřoval kapitál na evropský trh, což v různých lokalitách tlačilo výnosy kancelářských prostor dolů. Nájemnímu trhu stále chybí síla, a to zejména na zotavujících se trzích, kde oživení nájemného bylo až dosud taženo spíše nedostatkem kvalitních prostor, než oživením poptávky.“ „Výhled pro rok 2015 záleží na pevnosti eurozóny, a na tom, zda euro efektivně ustojí případný odchod Řecka z eurozóny. Dokonce i zdravější evropské ekonomiky neumí odolávat kouzlu dlouhotrvajícího oslabení u klíčových ekonomických partnerů a politická moc může řídit náhlé změny nálady, ačkoliv scénář pomalého růstu zůstává tím nejpravděpodobnějším,“ ukončil Bruno Berretta.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»