Provozuje:
Juris Real Estate

Návrhem na zabrání areálu v Rabyni se má opět zabývat obvodní soud.

Obvodní soud pro Prahu 2 se bude muset znovu zabývat návrhem státního zástupce na zabrání areálu v Rabyni u Slapské přehrady, který dříve patřil zakladateli vytunelované společnosti H-System Petru Smetkovi.

Návrhem na zabrání areálu v Rabyni se má opět zabývat obvodní soud.

autor. JURIS REAL (Zdroj: Česká justice, ČTK)

Obvodní soud pro Prahu 2 se bude muset znovu zabývat návrhem státního zástupce na zabrání areálu v Rabyni u Slapské přehrady, který dříve patřil zakladateli vytunelované společnosti H-System Petru Smetkovi.

Na začátku června návrh zamítl, usnesení ale na základě stížnosti žalobce zrušil odvolací pražský městský soud.

Vyplývá to ze soudní databáze. Areál v roce 2005 získal v dražbě podnikatel Luděk Fabinger, státní zástupce tvrdí, že dražba byla zinscenovaná.

Podle žalobce získal Fabinger areál nelegálně. Nemovitost totiž byla obstavená policií a měla připadnout poškozeným klientům vytunelovaného H-Systemu.

Kvůli podezřelé dražbě čelil Fabinger trestnímu stíhání, které bylo kvůli promlčení zastaveno. Areál žalobce považuje za výnos z trestné činnosti.

Pozemky byly vydraženy za 29 milionů korun, podle odhadů však byla hodnota areálu více než 60 milionů korun.

Soudkyně Daniela Reifová v červnu uvedla, že Smetka pozemky vlastnil ještě v době, kdy ke kauze H-system nedošlo, z jeho strany tak šlo pouze o „zašantročení“ vlastního majetku.

Nezpochybnila ale, že se Smetka snažil zajistit odklon svého majetku spřízněným osobám, aby se vyhnul hrazení škody poškozeným v kauze H-system.

Maření výkonu úředního rozhodnutí, z něhož byl Fabinger obviněn, zase podle soudkyně není majetkovým trestným činem, o výnosu z trestné činnosti se tak také nedá hovořit.

Podle Reifové se také neprokázalo, že by Fabinger nenabyl majetek v dobré víře, zároveň by podle ní bylo nesprávné Fabingerovi pozemky brát, když za ně zaplatil skoro 30 milionů a došlo tak k „adekvátní náhradě za pozemky“.

Obvodní soud se případem zabýval poněkolikáté. Nejprve návrh zamítl, po zrušení rozhodnutí odvolacím soudem Reifová v říjnu 2018 rozhodla o zabrání areálu.

Tehdy uvedla, že právě jednání soudního exekutora Daniela Týče, který areál Fabingerovi prodal, mohlo naplnit znaky trestného činu.

Nejvyšší soud ale rozhodnutí zrušil, podle Reifové zaujal k Týčově činnosti stanovisko, že se exekutor žádného trestného činu nedopustil.

Týč byl kvůli dražbě obviněn, i jeho stíhání ale bylo zastaveno.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»