Provozuje:
Juris Real Estate

Názory na možnost vyvlastnění bytů rozděluje německé politiky.

Požadavek vyvlastnit na 250.000 berlínských bytů, které se nacházejí ve vlastnictví velkých firem, rezonuje i v nejvyšších patrech německé politiky.

Názory na možnost vyvlastnění bytů rozděluje německé politiky.

autor. JURIS REAL (s využitím ČTK)

Požadavek vyvlastnit na 250.000 berlínských bytů, které se nacházejí ve vlastnictví velkých firem, rezonuje i v nejvyšších patrech německé politiky.

Zatímco někteří politici s iniciativou, která má zabránit dalšímu rychlému zvyšování nájmů, souhlasí, další ji jednoznačně odmítají.

Odlišné názory jsou přitom patrné i uvnitř vládní koalice konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie (SPD).

"Někdy se objevuje zpola zločinecké chování, při kterém je využívána nouze nájemců. V těchto případech musí stát prokázat, že je schopen jednat," je přesvědčen místopředseda sociálních demokratů Ralf Stegner, podle něhož by vyvlastnění ve veřejném zájmu a za náhradu mělo být v krajním případě možné jako obrana proti "tržnímu radikalismu".

Úplně jinak to vidí předseda koaliční CSU Markus Söder. "Vyvlastnění je skutečně socialistický nápad a nemá nic společného s konzervativní politikou," řekl listu Münchner Merkur s tím, že kdo nerespektuje vlastnictví, zásadně mění společnost. Proti možnosti vyvlastňování se také staví šéfka CDU Annegret Krampová-Karrenbauerová. "Proti stoupajícím nájmům pomůže jen více bytů a ne nápady (jako z) NDR," připomíná předseda opozičních svobodných demokratů (FDP) Christian Lindner někdejší Německou demokratickou republiku. Obdobně to vidí i protestní Alternativa pro Německo (AfD).

Zbylé dvě parlamentní opoziční strany jsou ale opačného názoru. Předseda Zelených Robert Habeck má vyvlastnění za představitelné. "Bylo by přece absurdní, kdybychom (tento nástroj) používali jen při stavbě nových dálnic, ale nikoli, abychom zakročili proti zuřící bytové nouzi," nechal se slyšet. S vyvlastňováním nemá problém ani Levice. Berlínská iniciativa nazvaná Vyvlastnit (firmu) Deutsche Wohnen a spol. chce pro město a nájemníky získat všechny byty, které patří firmám vlastnícím v německé metropoli více než 3.000 bytů. Celkem by jich mohlo být kolem 243.000. Odhady náhrad, jaké by se za ně musely platit, se liší od sedmi do 36 miliard eur.

Celkem je v německé metropoli přes 1,9 milionu bytů. V nájmu jich je přitom naprostá většina - asi 86 procent, tedy 1,63 milionu. Požadavek na vyvlastnění by se tak týká 15 procent bytů, které se v Berlín pronajímají. Právně se iniciativa opírá o článek 15 německé ústavy, který počítá s možností vyvlastnění půdy, přírodního bohatství nebo prostředků produkce na základě zákona a za náhradu. V dějinách spolkové republiky sice tento článek prakticky nikdy nebyl aplikován, řada právních expertů se ale domnívá, že by to v tomto případě bylo možné, i když by se pak Berlín zřejmě nevyhnul řadě soudních sporů.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»