Provozuje:
Juris Real Estate

Nej. st. zástupce podal sp. žalobu proti rozhodnutí o rozšíření areálu Klínovec.

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž podal správní žalobu proti rozhodnutí stavebního odboru Městského úřadu v Jáchymově na Karlovarsku, úřad vydal kolaudační souhlas ke stavbě, která rozšířila skiareál na Klínovci.

Nej. st. zástupce podal sp. žalobu proti rozhodnutí o rozšíření areálu Klínovec.

autor. JURIS REAL, ČTK

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž podal správní žalobu proti rozhodnutí stavebního odboru Městského úřadu v Jáchymově na Karlovarsku, úřad vydal kolaudační souhlas ke stavbě, která rozšířila skiareál na Klínovci.

K takovému rozhodnutí podle nejvyššího státního zástupce úřad nebyl věcně příslušný. Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) to dnes uvedlo na svém webu.

O správní žalobě rozhodne Krajský soud v Plzni. Zákon opravňuje nejvyššího státního zástupce napadnout žalobou rozhodnutí správního orgánu, pokud k jejímu podání nejvyšší žalobce shledá závažný veřejný zájem. Město se k tomu konkrétně vyjádří, až bude znát přesný obsah žaloby.

Poznatek podání správní žaloby vzešel z trestního řízení vedeného Okresním státním zastupitelstvím v Karlových Varech. V tomto řízení čelí jedna právnická osoba a jedna fyzická osoba obžalobě pro přečin poškození a ohrožení životního prostředí v souvislosti s masivním vykácením lesního porostu u skiareálu v roce 2018. Šlo o rozlohu 3,6 hektaru. Stavebník stavbu (lyžařskou sjezdovku) podle NSZ uskutečnil bez potřebných rozhodnutí nebo opatření v územním řízení a bez stavebního povolení. A teprve po dokončení stavby podle NSZ zažádal o vydání územního souhlasu k umístění stavby, kterou navíc označil jako lesní cestu.

"Stavební úřad místo toho, aby zahájil řízení o odstranění nepovolené stavby, vydal k této stavbě v červenci 2020 kolaudační souhlas, přestože měl k dispozici informace, že masivní terénní a odlesňovací práce neodpovídají deklarovanému záměru zbudování pouhé lesní cesty a byly dokončeny bez předchozího rozhodnutí o povolení stavby," píše se na webu zastupitelství.

Starosta Jáchymova Bronislav Grulich (TOP 09) ČTK sdělil, že obsah žaloby nezná, takže se nemůže vyjadřovat konkrétně. Pravděpodobně může jít o trasu Rondo, která je v mapě skiareálu evidovaná jako sjezdovka a spojuje Klínovec se sousedním areálem Neklid. Úřad se teprve s konkrétním zněním žaloby musí seznámit. Podle Stříže k napadenému rozhodnutí nebyl stavební odbor Městského úřadu v Jáchymově ani věcně příslušný. Rozhodovat měl podle nejvyššího státního zástupce speciální stavební úřad obce s rozšířenou působností, kterou je Ostrov. Podle Stříže tak napadené rozhodnutí trpí vadami, které způsobují jeho nezákonnost, respektive nicotnost, a správní žalobou se tak domáhá jeho zrušení v celém rozsahu.

Správní žaloba podaná nejvyšším státním zástupcem je v daném případě podle NSZ jediným zákonným prostředkem nápravy zjevně nezákonného stavu.

Závažný veřejný zájem spatřuje nejvyšší státní zástupce především v nezákonnosti rozhodnutí, v ochraně životního prostředí, zdraví a bezpečí veřejnosti.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»