Provozuje:
Juris Real Estate

Nej. tuzemský pěstitel chřestu kvůli nedostatku dělníků nesklidil pětinu ploch.

Společnost Český chřest z Hostína u Vojkovic na Mělnicku, která je největším producentem chřestu v ČR, letos kvůli nedostatku pracovníků z Ukrajiny nesklidila zhruba pětinu ploch.

Nej. tuzemský pěstitel chřestu v České republice kvůli nedostatku dělníků nesklidil pětinu ploch.

autor. JURIS REAL, ČTK

Společnost Český chřest z Hostína u Vojkovic na Mělnicku, která je největším producentem chřestu v ČR, letos kvůli nedostatku pracovníků z Ukrajiny nesklidila zhruba pětinu ploch.

Z odhadovaných asi 360 tun chřestu sklidila zhruba 280 t.

Převážná část produkce míří do obchodních řetězců. ČTK to na tiskové konferenci v Praze řekl jednatel společnosti Jiří Šafář. Uvedl, že už třetí rok firma nedodává žádné zboží do zahraničí. Nedostatek zaměstnanců způsobil konflikt na Ukrajině, kvůli kterému nedorazili sezonní pracovníci. S nedostatkem lidí sil se potýkalo více zemědělců, chyběli hlavně kvalifikovaní zaměstnanci. V červnu na to upozornil také Zemědělský svaz ČR.

Firma je podle Šafáře ve velké nejistotě i kvůli tomu, že již třetí rok je z ekonomické pohledu prakticky na nule a chybí peníze na rozvoj společnosti.

Do zahraničí prakticky nevyváží hlavně kvůli rostoucím nákladům na pohonné hmoty. Společnost naší velikosti se musí spoléhat na odběr od obchodních řetězců, sdělil.

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) řekl, že obchodní řetězce letos odebraly zhruba 220 tun chřestu převážně z produkce společnosti Český chřest. Ocenil, že typicky česká zelenina se v ČR stále pěstuje.

"Zelenina by měla putovat co nejkratší cestou, aby byla co nejčerstvější," dodal. Vyjma společnosti Český chřest je dalším pěstitelem např. rodinná farma Asparagus Moravia z Hrabětic na Znojemsku.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza k tomu dodal, že naprostá většina tuzemské produkce chřestu se v ČR také zkonzumuje. V minulosti přitom většina chřestu mířila na export.

"To by měl být náš cíl i pro další druhy zeleniny," prohlásil. Doplnil, že v České republice umí zemědělci vypěstovat řadu kvalitních komodit, které se ale vyváží do zahraničí a na český trh se vrací zpracované potraviny.

"To je pro mě to nejhorší, chtěl bych vidět změnu, aby přidaná hodnota, která začíná na českém poli, také zůstala v ČR. To by měl být strategický cíl," uzavřel Prouza.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Metropole by stála o budovu ruské školy.

V rozhlehlé budově na Krupkově náměstí v Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Více»

MČ Praha 1 zrenovuje domy.

Rovněž v letošním roce bude několik památek na území Prahy 1 opraveno i díky příspěvku z Programu regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury, který získá městská část. Více»

Teplárny opět obnovují plné vytápění.

Reagují na ochlazení. Více»

Zřítila se fasáda historické budovy kodaňské burzy.

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. Více»

Soutěž o využití areálu na Strahově se nachází ve 2. kole.

Fotbalová asociace České republiky jedná jen se Spartou. Více»

Všechny články a aktuality »»