Provozuje:
Juris Real Estate

Nejlepší stavbou v ČR se stala chata u Máchova jezera, rozhodli architekti.

Překvapivým vítězem prestižní tuzemské soutěže a nositelem Národní ceny za architekturu se stala chata v Doksech. Do letošního ročníku hlavní soutěžní přehlídky české architektury se přihlásilo 88 děl v sedmi kategoriích.

Nejlepší stavbou v ČR se stala chata u Máchova jezera, rozhodli architekti.

autor. JURIS REAL

Překvapivým vítězem prestižní tuzemské soutěže a nositelem Národní ceny za architekturu se stala chata v Doksech. Do letošního ročníku hlavní soutěžní přehlídky české architektury se přihlásilo 88 děl v sedmi kategoriích.

Všechny stavby musely být realizované na území České republiky v loňském roce.

Nebývá právě zvykem, aby v architektonických soutěžích zvítězila malá a vlastně nenápadná stavba. Architekti ji však pro klienta, náruživého jachtaře, připravovali šest let. Jeho hlavním požadavkem bylo, aby mohl stavbu obývat kdykoliv během roku bez ohledu na počasí. „Bylo to překvapivé, ale jednomyslné rozhodnutí,“ řekl předseda Obce architektů, architekt Miloš Grigorij Parma. Chata byla nominována ze Českou republiku i do soutěže Mies van der Rohe Award, mezi nejlepší však nepostoupila.

„Dřevěná chata se střechou s jednostranným sklonem se vznáší stopu nad zemí u okraje jezera. Nenásilně ukryta mezi vysokými okolními stromy chata nejenže rámuje nádherné výhledy přes jezero, avšak také poskytuje nezbytné přístřeší směšně jednoduchým, ale luxusním způsobem. Přístup do interiéru chaty je skrz obrovské posuvné okno v čele stavby. Okno lze otevřít jen trochu nebo hodně, podle přání a potřeb uživatelů,“ popsala porota stavbu od architektů Pavla Nasadila a Jana Horkého (FAM Architekti, spolupráce Ondřej Freudl). Jednoduchost interiéru odráží jednoduchost venkovní krajiny, to se týká jak trvanlivé, pískově zbarvené betonové podlahy, tak světlým dřevem obložené stěny. Tmavošedý kovový žebřík vede na velkou spací plošinu nad minimální, avšak plně funkční koupelnou a stejně malou kuchyní. Otevřený obytný prostor s výškou přes dvě patra má krb a důmyslnou úložnou stěnu, která funguje i jako izolace. Při odchodu se chata zabezpečí nejprve zasunutím okna, potom zatažením žebrovaných dřevěných okenic. „Budova není okázalá ani stydlivá, ale respektující a chápající jak místo, tak potřeby uživatelů,“ píše se v hodnocení.

Novostavby v soutěži vedly, zahrada byla jediná.

Soutěž vyhlásila Obec architektů ve spolupráci s Národní galerií v Praze a Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě. Nejvíce soutěžících bylo v kategorii Novostavba, kde se objevilo 24 staveb, na druhém místě v počtu zúčastněných byla kategorie Rodinné domy (16). Naopak do kategorie Krajinářská architektura a zahradní tvorba se přihlásil jediný projekt.

Již v březnu vybrala odborná mezinárodní porota užší počet realizací, které poté všechny osobně navštívila. Ve druhém kole posuzování vybrala jednomyslně za vítěze Grand Prix chatu v Doksech. Vítěze a oceněné vyhlásila porota 19. května večer ve Veletržním paláci Národní galerie v Praze. “Dobrá architektura potřebuje dobré klienty. V nynější době existuje široká propast mezi architekty a ne-architekty. Veřejnost nerozumí cílům a jazyku současné architektury, zatímco my architekti většinou komunikujeme mezi sebou. Taková příležitost jako tato Grand Prix poskytuje výjimečnou možnost rozvoje komunikace mezi profesí a veřejností prezentací dobrých příkladů,“ prohlásil předseda poroty László Mikó.

Ceny a čestná uznání Grand Prix Architektů 2015

Grand Prix: chata u jezera, Doksy; autoři: Pavel Nasadil, Jan Horký (FAM Architekti), spolupráce Ondřej Freudl

Kategorie Novostavba

Cena: Centrum obnovy památek architektury 20. století Brno; autoři: Milan Rak, Alena Režná (ARCHTEAM)

Cena v kategorie Novostavba - Centrum obnovy památek architektury 20. století, Brno - Pisárky

Čestné uznání: Archeologická základna v Mikulčicích, autor: Petr Pelčák

Spolupráce: Marcela Uřídilová, Petr Eliáš, Miroslava Blechová, Viktor Kvita, Petr Uhrín

Čestné uznání: Centrum Caolinum Nevřeň; autoři: Jakub Chvojka, Radek Dragoun

Kategorie Rekonstrukce

Cena: Pavilon skla Klatovy - PASK; autoři: Martin Kožnar, Jiří Bíza (Atelier25)

Spolupráce: Pavel Táborský, Norbert Gáfrik, Michal Slusar, Kateřina Margoldová, Marek Šilar, Myro Bachura

Zahrada: Martina Forejtová, Sandra Chlebovská - A05

Grafika: Pavel Svoboda – Designjesvoboda

Čestné uznání: zdravotnické zařízení s bytem, Litomyšl; autoři: Pavel Griz, Patrik Zamazal, Karel Šrámek (MOLO Architekti).

Kategorie Interiér

Čestné uznání: „T – Salonek“, Praha; autoři: Marek Deyl, Jan Šesták, Martin Vybíral (Studio Pha)

Kategorie Krajinná architektura a zahradní tvorba

Čestné uznání: park 4 Dvory, České Budějovice; autoři: Markéta a Petr Veličkovi (M&P architekti), David Prudík, spolupráce: Terezie Havlíková, Kateřina Koudelová, Pavla Drbalová, Jitka Daňková, Jan Cyrany, Eva Teplická

Kategorie Architektonický design, drobná stavba a umělecké dílo v architektuře

Cena: Kinokavárna - rekonstrukce foyer kina Varšava v Liberci; autoři: Petr Hubáček, Zuzana Koňasová, Ondřej Pleštil, Jiří Žid (Spolek Zachraňme kino Varšava)

Čestné uznání: Památník obětem železné opony, Mikulov; autoři: Tomáš Pilař, Ladislav Kuba (Kuba & Pilař architekti), spolupráce: Jan Kopecký, Jitka Balabánová

Kategorie Rodinný dům

Cena: novostavba rodinného domu ve Světicích; autoři: Jiří Poláček, Václav Škarda (Atelier K2), spolupráce: Tomáš Balej, Eva Vopátková

Čestné uznání: dům V Úžině, Praha; autoři: Michal Procházka, Lukáš Bezecný, Pavel Cihelka, Jiří Deyl (Atelier SAEM)

Čestné uznání: vila Průhonice; autoři: Radek Teichman, Pavel Machar (Jestico+Whiles)

Cena časopisu ARCHITEKT

Rodinný dům Rezkova, Brno; autoři: Tomáš Pilař, Vít Košťál, Ladislav Kuba (Kuba & Pilař Architekti)

Cena Obce architektů za celoživotní dílo

Akad. arch. Ing. Miroslav Řepa

Výstava soutěžních prací se koná od 20. května do 14. června 2015 v prostorách Národní galerie ve Veletržním paláci a poté putuje do dalších českých a zahraničních měst.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»