Provozuje:
Juris Real Estate

Nejnovější data o komerčních nemovitostech

Industrial Research Forum oznamuje údaje o trhu se skladovými a výrobními nemovitostmi ve 2. čtvrtletí 2015.

Nejnovější data o komerčních nemovitostech

autor. JURIS REAL

Industrial Research Forum oznamuje údaje o trhu se skladovými a výrobními nemovitostmi ve 2. čtvrtletí 2015.

Industrial Research Forum bylo založeno společnostmi CBRE, Colliers, DTZ a JLL s cílem poskytovat co možná nejúplnější, nejpřesnější a nejtransparentnější data o vývoji českého trhu se skladovými a výrobními nemovitostmi.

Na začátku roku 2015 se pátým členem Industrial Research Fora stala i společnost Cushman & Wakefield.

Členové Industrial Research Fora sdílejí základní informace o vývoji trhu a věří, že založení Industrial Research Fora přispěje ke zlepšení transparentnosti trhu.

Industrial Research Forum si dovoluje zveřejnit konečné údaje o trhu se skladovými a výrobními nemovitostmi v České republice ve 2. čtvrtletí 2015.

Nabídka a nová výstavba

Konečné údaje, které shromáždilo Industrial Research Forum ukazují, že se trh moderních skladových a výrobních prostor v ČR během prvního pololetí roku 2015 rozrostl díky nové výstavbě celkem o 139 800 m2, což je 36 % pod úrovní nové výstavby v první polovině roku 2014.

Kromě nově postavených budov rozšířila celkovou nabídku průmyslových prostor také stávající hala o velikosti 21 300 m2, kterou v průběhu druhého čtvrtletí koupila developerská společnost CTP.

Celková nabídka moderních průmyslových prostor v ČR určených k pronájmu tak nyní čítá 5 257 900 m2.

Převážná část celkové nabídky průmyslových prostor v ČR se nachází v Praze (2,10 milionů m2), následuje Jihomoravský kraj (830 000 m2) a Plzeňský kraj (719 000 m2).

Realizovaná poptávka

Hrubá realizovaná poptávka (včetně renegociací) dosáhla ve druhém čtvrtletí roku 2015 téměř 385 600 m2.

Tato úroveň nájemní aktivity je o 58 % vyšší než v prvním čtvrtletí roku 2015 a o 41 % nad celkovou poptávkou, která byla v ČR zaznamenána ve stejném období loňského roku.

Čistá poptávka čítala ve druhém čtvrtletí roku 2015 celkem 260 700 m2, což představuje navýšení o 33 % oproti minulému kvartálu a meziroční nárůst o 86 %.

Hlavním tahounem nové poptávky byly ve druhém čtvrtletí výrobní společnosti (46 %).

Celková nájemní aktivita (tj. hrubá realizovaná poptávka) za prvních šest měsíců roku 2015 činila 628 900 m2, z toho čistá poptávka představovala 73 %.

Významné pronájmy v rámci čisté poptávky

Největší nájemní transakcí uzavřenou ve druhém čtvrtletí roku 2015 je expanze společnosti Globus o zhruba 33 500 m2 v areálu Prologis Park Prague-Jirny, která bude zajištěna výstavbou nového distribučního skladu na míru.

Druhou největší transakcí je předpronájem podepsaný společností IAC na prostory, které budou postaveny na míru v CTParku Zákupy (18 600 m2) a třetí největší nájemní transakcí je pronájem stávajících prostor v CTParku Plzeň společnosti Hisense (15 000 m2).

Neobsazenost

Míra neobsazenosti v České republice dosáhla na konci druhého čtvrtletí 6,9 % což představuje mezikvartální pokles o 90 b.p. a snížení o 188 b.p. meziročně. Toto odpovídá celkovému objemu 363 400 m2 moderních průmyslových prostor, které jsou připraveny k okamžitému nastěhování.

Neobsazenost průmyslových prostor v Praze zůstala téměř v souladu s celorepublikovým průměrem a na konci druhého čtvrtletí dosáhla úrovně 6,9 %.

Nejvyšší podíl neobsazených prostor (40 %) se nachází v Praze a jejím širším okolí, což není překvapení vzhledem k tomu, že právě zde se nachází největší nabídka postavených průmyslových prostor v ČR.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»