Provozuje:
Juris Real Estate

Nejošklivější stavby metropole.

Slavné osobnosti pořádají prohlídky zdarma.

Nejošklivější stavby metropole.

autor. JURIS REAL

Slavné osobnosti pořádají prohlídky zdarma.

Stavby, které vznikly převážně v době normalizace, se opakovaně objevují v žebříčcích jako ty nejošklivější v Praze. Odborníci však vidí v těchto budovách opomíjenou kvalitu a s negativním hodnocením nesouhlasí. Rozhodli se proto pořádat zdarma přednášky a prohlídky kontroverzních budov.

Platforma Scholastika, která se v roce 2016 stane vyšší odbornou školou, uskuteční během podzimu cyklus komentovaných prohlídek po vybraných budovách za odborného výkladu přizvaných osobností současného umění, architektury nebo designu.

Chce tak nabídnout veřejnosti odlišný pohled na „nejošklivější“ architekturu Prahy.

První budovou, kde cesta za nejošklivější pražskou architekturou začne, je Nová scéna Národního divadla na Národní třídě. Objekt byl postaven v letech 1977-1983 podle projektu architekta Karla Pragera.

Nová scéna je od svého dokončení jedna z nejdiskutovanějších pražských staveb, která si také vysloužila mnoho sarkastických přezdívek.

Budova suverénně nahlížející do Národní třídy se dělí na dvě části: ta, která přiléhá k baroknímu klášteru, je klidná, transparentní, s hladkým pláštěm z determálního skla.

Druhá část se zvedá na masivních pilířích, mezi kterými se otevírá volný průchod na divadelní piazzetu a díky skleněným tvarovkám působí jako svébytná plastika. Ne každý však v její unikátnosti shledává kvalitu a architektonickou hodnotu.

Novou scénou veřejnost provede hudebník, výtvarník a obdivovatel práce architekta Karla Pragera Vladimír 518. Zavede zájemce do prostor budovy a jejího okolí a nabídne tak trochu odlišný pohled na kontroverzní stavbu.

„Je důležité na kvalitu těchto budov veřejnost upozorňovat, aby nedošlo k podobné situaci jako s bývalým Hotelem Praha,“ říká umělec, který se k dílu architekta Pragera hlásil již v několika předchozích projektech.

Kromě komentované prohlídky po prostorách Nové scény čeká návštěvníky také video prezentace připravená Vladimírem, ve které mapuje období od bruselského Expa 58 až po sametovou revoluci v roce 1989, a také komentář sochaře Pavla Karouse k uměleckým dílům umístěným v budově Nové scény a jejím okolí.

Během podzimu pak budou pokračovat prohlídky dalších budov. Hned následující stavbou bude Hlavní nádraží v Praze s architektem a popularizátorem architektury Adamem Gebrianem.

Mezi dalšími osobnostmi, které veřejnost s architekturou budov, jejím inventářem nebo utajenými detaily seznámí, pak bude například i zakladatel časopisu Era 21 a v současnosti kurátor Moravské galerie v Brně Rostislav Koryčánek.

Scholastika je vzdělávací platforma v oblasti výtvarného umění a designu, která umožňuje studovat a rozvíjet se v jinak těžko dosažitelném prostředí současné umělecké scény a spolupracovat s respektovanými osobnostmi uměleckého prostředí.

Za jejím vznikem v roce 2012 stála dvojice mladých výtvarníků a umělců Evžen Šimera a Ondřej Brody. V současnosti Scholastika nabízí vzdělání v 11 studijních programech.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»