Provozuje:
Juris Real Estate

Nejvyšší soud v Brně odmítl dovolání řádu ve sporu o hrad Bouzov.

NS odmítl dovolání Německého řádu, který se domáhá vydání hradu Bouzov. Toto zjištění vyplývá ze záznamu v justiční databázi InfoSoud.

Nejvyšší soud v Brně odmítl dovolání řádu ve sporu o hrad Bouzov.

autor. JURIS REAL (zdroj: ČTK)

NS odmítl dovolání Německého řádu, který se domáhá vydání hradu Bouzov. Toto zjištění vyplývá ze záznamu v justiční databázi InfoSoud.

Podaný mimořádný opravný prostředek byl odmítnut, zapsal v databázi Okresní soud v Olomouci, který spor řešil jako první instance. Na rozhodnutí upozornila Česká televize. Mluvčí Nejvyššího soudu Petr Tomíček nechtěl výsledek řízení komentovat s ohledem na otázku doručování účastníkům sporu.

Národní památkový ústav v květnu 2014 odmítl hrad vydat v rámci církevních restitucí. Následnou žalobu zamítl okresní soud a poté i olomoucká pobočka krajského soudu. "Okresní soud provedl všechny potřebné důkazy, vyložil správně zákon o majetkovém vyrovnání a aplikoval přitom judikatury z předchozích sporů," uvedla tehdy soudkyně krajského soudu Ivana Pikalová. Památkový ústav tehdejší verdikt přivítal. Dokazování bylo podle právníků ústavu velmi náročné, soudní spis čítal přes 4 000 stran a bylo potřeba projít řadu archivních záznamů.

Řád o hrad usiluje od roku 1998, pokládá jej za svůj historický majetek. Avizoval, že vyčerpá všechny možnosti, včetně stížnosti k Ústavnímu soudu a Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Bouzov je jednou z nejnavštěvovanějších moravských památek. Řád německých rytířů jej získal na konci 17. století.

V roce 1938 nacisté hrad zkonfiskovali, v době okupace byl sídlem přepadového oddílu SS. Od roku 1945 je majetkem státu. Podle památkového ústavu je tedy zřejmé, že řád přišel o hrad ještě před 25. únorem 1948, což je začátek rozhodného období podle zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»