Provozuje:
Juris Real Estate

Několik krátkých úvah nad problémem bydlení k příchodu nového roku 2009.

Co a jak bude determinovat otázku bydlení v nastávajícím roce 2009 ?

Několik krátkých úvah nad problémem bydlení k příchodu nového roku 2009.

Co a jak bude determinovat otázku bydlení v nastávajícím roce 2009 ?

autor. JURIS REAL

Jsme toho názoru, že oblast bydlení budou v České republice ovlivňovat především tyto faktory.

1.) Světová finanční krize, která bohužel přeroste i v krizi hospodářskou. Málokdo z nás si na začátku roku 2008 asi uvědomoval vysoké číslo problematických hypotečních úvěrů v USA (v tomto ohledu srov. bilancující článek Lenky Zlámalové v Hospodářských novinách - Zlámalová, L. Skončil černý rok 08, rok "pádu peněz", Hospodářské noviny, citováno dne 31. 12. 2008, s. 1 a násl.).

Češi si budou muset zvyknout nato, že jejich ekonomika (resp. HDP) již neporoste tak závratným tempem jako doposavad.

Možná, že jsme si po roce 1989 až příliš rychle přivykli na konzumní způsob života (např. srov. rozhovor redaktorky Aleny Plavcové s V. Komárkem - citováno dne 2. 1. 2009, Magazín pátek Lidových novin, s. 6 a násl., “Žijeme v konzumní společnosti. Náboženství tu ztratilo vliv, spotřeba se stala základní hodnotou a žene ekonomický boom. Božstvo konzumní společnosti mění na zboží všechno - umění, sport, nakonec i tu politiku. Morální hodnoty se odsouvají do pozadí, protože vadí spotřebě.” - dále srov. rozhovor Jiřího Nádoby s předním ekonomem T. Sedláčkem, který otiskl Magazín víkend Hospodářských novin - Další biftek už je moc, citováno dne 2. 1. 2009, s. 8 a násl. “Kdo si v roce 1989 uměl představit, že pojedeme do Německa nebo do Skandinávie, aniž bychom s sebou museli vézt batoh plný konzerv? Že půjdeme na Západě do restaurace, že nebude problém lyžovat v Rakousku? A přitom bude lidem zatěžko platit třicet korun u doktora.” - dále srov. i rozhovor Jany Bendové a Krystyny Wanatowiczové s profesorem sociologie a sociální filozofie I. Možným na Masarykově univerzitě - Teď si žijeme nejlépe , který přinesl deník MF DNES dne 30. 12. 2009, s. A 14 - “To, co nastává, je krize životního způsobu. Naše idea trvale udržitelného růstu je přece holý nesmysl. Žádný strom do nebe neroste a v konečném systému není možný nekonečný růst. S tím se prostě musíme vypořádat. Jen hlubší změna životního způsobu nám pomůže s potíží, do kterých se právě propadáme.”). V souvislosti s těmito články si pokládáme otázku; “kdo z občanů ČR si např. dne 25. prosince předešlého roku vzpomněl na sedmdesátileté výročí úmrtí našeho velkého spisovatele Karla Čapka.” Jistě bychom mohli najít chybu i na straně médií.

Ceny nemovitostí budou také díky krizi rapidně padat (srov. Špačková, I. Zlevní i paneláky a část novostaveb, citováno dne 3. 1. 2009, MF DNES, s. A3). Pozorně budeme také sledovat, zda si bankovní ústavy mezi sebou znovu začnou půjčovat peníze.

2.) Dosud není v ČR vyřešen problém, který se týká komplexní legislativní úpravy bytového, resp. nájemního práva, a to zejména po roce 2010, kdy by měla skončit deregulace nájemného. Nemáme zde přitom na mysli “pouze” otázku týkající se celkové deregulace nájemného, o níž jsme již hovořili v jiných aktualitách a článcích.

3.) Rok 2009 bude také ve znamení prvních výsledků daňových reforem.

V této souvislosti také přejme našim slovenským sousedům a obchodním partnerům přijetí společné evropské měny a vezměme si ze Slovenska příklad!

4.) Schopnosti (pozn. určitou zkoušku dospělosti) naší demokracie, které naše země nabyla po roce 1989, prověří v první polovině letošního roku i předsednictví ČR v EU. Jsou to především závazky vůči našim dětem, které by nás měly vést k většímu evropskému porozumění a hlubšímu zamyšlení, neboť především po druhé světové válce se v řeči manažerů jedná o ojedinělý projekt mírové a svobodné Evropy. V tomto ohledu plně reflektujeme i velmi umírněný novoroční projev prezidenta republiky.

O tzv. hájení národních zájmů, a to často (pozn. pokud opravdu nemáme na mysli hájení zájmů českých podniků, zemědělců nebo např. moravských vinařů), aniž bychom vlastně všichni věděli, co to znamená, se velmi vtipně vyjadřuje i místopředseda Senátu ČR a docent politologie z pražské právnické fakulty P. Pithart (srov. Pithart, P. Jaký národ, citováno dne 3. a 4. 1. 2009, Lidové noviny, s. 1 a 10).

5.) Rok 2009 by měl také přinést nabytí účinnosti nového zákona o vlastnictví bytů, o kterém z důvodu jeho důležitosti a významu pojednáme na jiném místě!




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru