Provozuje:
Juris Real Estate

Některé restaurace u našich východních sousedů otevřely navzdory zákazu.

Někteří provozovatelé restaurací na Slovensku navzdory zákazu otevřeli interiéry svých podniků pro zákazníky.

Některé restaurace u našich východních sousedů otevřely navzdory zákazu.

autor. JURIS REAL, ČTK

Někteří provozovatelé restaurací na Slovensku navzdory zákazu otevřeli interiéry svých podniků pro zákazníky.

Podnikatelé tento krok podle médií odůvodnili skutečností, že nemají peníze a kompenzace od státu nestačí na krytí ztrát způsobených negativními dopady koronaviru.

Za porušení karanténních opatření hlavního hygienika hrozí na Slovensku vysoké pokuty.

Slovensko v polovině října kvůli druhé vlně koronaviru zavedlo nová karanténní opatření, která se dotkla rovněž restaurací. Ty nesmějí podávat jídlo ve svých vnitřních prostorech, povolen je prodej přes okénko nebo obsluha zákazníků na terasách podniků. Část podnikatelů zejména z východního Slovenska se navzdory tomu rozhodla, že své provozy otevře. "Neumíme už dál přežívat, pomoc je pomalá a nedostačující, nedokáže nám pokrýt všechny výdaje. Chceme poukázat na náš stav, přežíváme, nevíme, co bude dál. Také máme rodiny, které je třeba živit," citovala televize Markíza Branislava Juru, vlastníka jedné z restauracích v Košicích, druhém největším městě Slovenska.

Za výzvou ignorovat nařízení úřadů stojí iniciativa Bojujeme za naše gastro. Nespokojení podnikatelé se opírají o právní analýzu, která tvrdí, že platný nouzový stav na Slovensku byl prodloužen nezákonně.

Uzavření interiérů restaurací úřad hlavního hygienika ovšem nezavedl na základě nouzového stavu, ale podle zákona, který umožňuje přijímat opatření při ohrožení veřejného zdraví. Za porušení nařízení hrozí podnikatelům pokuta až 20.000 eur (530.000 Kč).

Asociace hotelů a restaurací Slovenska se postavila proti otevírání podniků v rozporu s platnými nařízeními úřadů. Zopakovala, že pomoc ze strany státu pro sektory gastronomie a cestovního ruchu není účinná.

Slovenská vláda dříve zavedla a na podzim zvýšila finanční pobídky, kterými stát např. kompenzuje zaměstnavatelům většinu nákladů na mzdy a povinné odvody jejich pracovníků. O příspěvky mohou požádat i další skupiny podnikatelů nebo obyvatel.

Celoplošná karanténní opatření dříve kritizoval vicepremiér a šéf menší koaliční strany Svoboda a solidarita Richard Sulík, podle kterého není logické, že v regionech nejméně zasažených koronavirem musejí být zavřeny restaurace, zatímco v okresech s největším výskytem případů nákazy mohou být otevřeny kostely.

Kvůli omezením se Sulík opakovaně dostal do otevřeného sporu s premiérem Igorem Matovičem, kterému zase prezidentka Zuzana Čaputová v pondělí doporučila předat řízení záležitostí spojených s pandemií covidu-19 někomu jinému. Hlava státu také kritizovala, že země nemá jasný plán postupu při pandemii.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»