Provozuje:
Juris Real Estate

Některé teplárny začaly již topit.

Některé teplárny v chladnějších oblastech České republiky začaly v minulých dnech kvůli nízkým venkovním teplotám topit ještě před zahájením topné sezony, které připadá na začátek září.

Některé teplárny začaly již topit.

autor. JURIS REAL, ČTK

Některé teplárny v chladnějších oblastech České republiky začaly v minulých dnech kvůli nízkým venkovním teplotám topit ještě před zahájením topné sezony, které připadá na začátek září.

ČTK to dnes řekl mluvčí Teplárenského sdružení ČR (TS ČR) Pavel Kaufmann.

Průměrná denní teplota za celou ČR ve dnech 26. až 30. srpna byla podle něj 12,4 stupně Celsia a vyjma Prahy byla ve všech regionech pod 13 stupni, což je hranice pro zahájení vytápění v období po 1. září.

Sdružení připomnělo, že vytápění v létě je možné v případě souhlasu nejméně dvou třetin konečných spotřebitelů, v případě bytových domů domácností, pokud to vyžadují venkovní teploty a připouští to technické a zásobovací podmínky - tj. není omezena činnost pracemi na zdroji, distribuční soustavě, ve výměníkové stanici či rozvodech v zásobovaných objektech.

"Taková situace nastala právě letos na konci srpna," řekl dnes ředitel TS ČR Martin Hájek. "Podle našeho průzkumu si již vytápění na uplynulý víkend vyžádali odběratelé např. v Liberci, Mariánských Lázních či Ostrově," dodal. Podle sdružení tradičně začínají teplárny s vytápěním nejdříve na západě Čech a ve vyšších polohách.

"Spíše pravidlem než výjimkou bývá přerušení vytápění po chladném začátku září s nástupem teplého babího léta ještě během září. V roce 2018 průměrná denní teplota v ČR klesla trvale pod 13 stupňů až 24. září, předloni začala první vlna ochlazení 7. září a loni první dlouhodobější pokles teplot, který by naplnil podmínky pro vytápění, přišel až 25. září. Letos předpověď naznačuje, že se někde začne topit už začátkem září, ale pak se opět oteplí a vytápění přeruší do dalšího trvalejšího ochlazení," doplnil Kaufmann.

Podmínku o souhlasu konečných spotřebitelů řada tepláren podle sdružení s odběrateli řeší ještě před zahájením letní přestávky, jelikož v době prázdnin bývá obtížné sehnat potřebné množství domácností.

"Pokud někdo na vytápěném okruhu nechce mít teplé radiátory, stačí, když si správně nastaví termoregulační hlavici, kterou mají být osazena všechna topná tělesa v bytových domech, aby radiátor netopil," sdělil Kaufmann.

Více než polovina domácností v domech s moderními domovními předávacími stanicemi přímo napojenými na soustavy zásobování teplem pak podle něj může začít s přitápěním podle vlastního uvážení kdykoliv.

"Do jejich domů je totiž teplo dodáváno celoročně a podle nastavení domovní předávací stanice se z něho jen ohřívá voda nebo i topný okruh pro vytápění domu," podotkl.

TS ČR dlouhodobě uvádí, že průměrná čtyřčlenná domácnost v bytovém domě v Česku ročně spotřebuje na vytápění bytu a ohřev vody 25 gigajoulů (GJ) tepla. Při průměrné cena tepla v ČR kolem 600 Kč/GJ se tak průměrná roční platba domácností pohybuje kolem 15.000 korun.

Podle šetření Českého statistického úřadu se náklady na vytápění a ohřev vody podílejí na celkových spotřebních vydáních domácností zhruba šesti procenty.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»