Provozuje:
Juris Real Estate

Neseriózní RK si často protiprávně nechávají poplatky jdoucí do desítek tisíc.

Přestože nikoliv zaviněním klientů z realitní transakce sešlo.

Neseriózní RK si často protiprávně nechávají poplatky jdoucí do desítek tisíc.

autor. JURIS REAL

Přestože nikoliv zaviněním klientů z realitní transakce sešlo.

„Velice často se setkáváme s realitními kancelářemi, které po klientech požadují částky, na které ale vůbec nevznikl finanční nárok. Postupně se v tomto směru vyvinula i judikatura, kterou však řada realitních kanceláří nerespektuje,“ uvedl Petr Novák z právněporadenského projektu Vaše nároky.cz. Klienti se podle něho často mylně domnívají, že realitní kancelář měla na smluvní pokutu nebo ponechání rezervačního poplatku právo.

„Realitní kanceláře mají takto již dlouhé roky protiprávně nastavené smlouvy. Lidé si potom myslí, že když je to stanoveno smlouvou, tak jim nezbývá nic jiného než oželet své peníze. Jenže takové smluvní ustanovení je neplatné,“ připomněl Novák. Podle něho např. nárok na provizi realitní kanceláři nevzniká v případě, že dojde k uzavření smlouvy mezi zájemcem a třetí osobou bez účasti realitní kanceláře. Zdůrazňuje, že uzavřením zprostředkovatelské smlouvy s realitní kanceláří není klient zbaven možnosti uzavřít smlouvu s jinou osobou, než kterou obstará realitka. „Jedná se o případy, kdy realitní kancelář ve skutečnosti pro realizaci prodeje nic nedělá, nebo jen na oko, a prodávající si sežene kupujícího sám, se kterým následně uzavře kupní smlouvu. Jelikož realitní kancelář nevyvinula žádnou činnost ke zprostředkování smlouvy, tak jí nemůže ani logicky náležet žádná odměna,“ dodal Novák.

Na tomto principu se spálily desítky lidí ve vleklé kauze realitní společnosti Prolux, kdy, zjednodušeně řečeno, se prodávající nemovitostí zavázali k jakési exkluzivitě, a když se byt či dům pořád neprodával, prodej si zajistili sami. A v tom okamžiku na ně skočila realitka, s tvrzením, že nemovitost inzerovala, byť neúspěšně, a začala přitom vymáhat poplatky za porušení „exkluzivity“.

Novák zdůrazňuje, že to, jaké se činily kroky ke zprostředkování, musí prokázat RK. „Ta by musela dokázat, že existovala souvislost mezi uzavřením smlouvy zájemcem (např. kupní, nájemní nebo smlouvy o smlouvě budoucí) a činností realitní kanceláře,“ upřesnil Novák.

Například tak třicetiletá Jana z Nymburska chtěla s přítelem přes velkou realitní kancelář s působností po celé republice koupit byt v Lysé nad Labem za 1,9 miliónu korun. Realitka jí odmítla vrátit rezervační poplatek ve výši 70 tisíc korun, když se ukázalo, že klientka nedostala před tím přislíbený úvěr. Uplynula dvouměsíční platnost rezervační smlouvy, kterou paní Monika odmítla prodloužit. Realitní kancelář jí oznámila, že tímto svým jednání pochybila a rezervační poplatek propadá realitce. „Klientka jí zaslala předžalobní upomínku. Věc šla k soudu. Realitní kancelář ale nakonec přistoupila ke smírnému řešení sporu a celý poplatek klientce vrátila,“ vzpomíná právník Novák.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Paříži se v noci zřítila křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge.

V noci na dnešek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení hasičů. Více»

Výborný bude informovat o pomoci ovocnářům s poškozenou úrodu.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) bude dnes spolu s předsedou Ovocnářské unie Martinem Ludvíkem dnes v obci Daminěves na Mělnicku informovat o pomoci ovocnářům, kterým mráz v předchozích dnech zásadně poškodil úrodu. Více»

Skanska startuje prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena.

Skanska zahájila prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena v pražských Vysočanech. Bytový dům nabídne 134 nízkoenergetických bytů ve třech sekcích pojmenovaných po sestrách Emila Kolbena. Více»

Mrazy způsobily rozsáhlé škody na úrodě ovoce.

Škody hlásí i zelináři. Více»

Mrazy způsobily škody zelinářům.

Ochlazení oddálí sklizeň zeleniny. Více»

Všechny články a aktuality »»