Provozuje:
Juris Real Estate

Nesoulad nabídky s poptávkou má negativní dopad na realitní trh.

V 1. kvartálu se podle studií společností Trigema, Skanska Reality a Central Group v metropoli prodalo o 15 procent méně nových bytů než před rokem a skoro o třetinu méně než před dvěma roky.

Nesoulad nabídky s poptávkou má negativní dopad na realitní trh.

autor. JURIS REAL

V 1. kvartálu se podle studií společností Trigema, Skanska Reality a Central Group v metropoli prodalo o 15 procent méně nových bytů než před rokem a skoro o třetinu méně než před dvěma roky.

Počet nabízených bytů klesl o 1 800, resp. 3 000 jednotek. Kupní cena nově prodaných bytů již teď převyšuje 72 000 korun za m2.

Počet nových bytů, který se za první čtvrtletí letošního roku prodal v Praze, dosáhl čísla 1 350, jak vyplývá z aktuálních společných analýz společností Trigema, Skanska Reality a Central Group. To je o 250 jednotek méně než před rokem a o 500 méně než před dvěma roky. „Pro letošní rok v Praze očekáváme, že se poprvé po více než 7 letech nebudou počty nově prodávaných bytů navyšovat. Pravděpodobná je spíše stagnace, nebo mírný pokles. Podstatným důvodem je snižující se zásoba jednotek, poněvadž vázne povolování nových stavebních projektů. V některých regionech je však ještě možný další růst. Středočeský kraj hlásí 1 400 a Jihomoravský 1 000 dostupných bytů,“ vysvětluje obrazně Marcel Soural, předseda představenstva společnosti Trigema.

Zásoba nových bytových jednotek, které se na pražském trhu objevují, se meziročně snížila o třetinu.

Zatímco ke konci prvního čtvrtletí roku bylo na trhu 3 450 nabízených nových bytů, před rokem to bylo 5 250 bytových jednotek. Ve stejném období před dvěma roky to přitom bylo dokonce 6 450 jednotek, což je skoro o polovinu více než dnes „Jen za 1. čtvrtletí klesl počet nabízených bytů o více než 500 a to i přesto, že začala hlavní developerská sezóna a řada firem přidala nové projekty do nabídky. Většina bytů v nabídce je navíc v cenách nad 60 tisíc Kč za m2 a pro běžnou střední třídu je tak reálně cenově dostupných jen asi 700 nabízených bytů, což je pro metropoli, jakou je Praha zcela nedostatečné. A to je také hlavní důvod, proč ceny bytů rostou,“ uvedl šéf developerské společnosti Central Group Dušan Kunovský. Nesoulad mezi poptávkou a nedostatečnou nabídkou se proto taktéž odrazil v dalším tlaku na ceny za nové byty, které se nyní prodávají v průměru za 72 131 korun za m2. V cenové hladině nad 60 tisíc korun za m2 se v současné době nachází již okolo 80 procent všech prodaných bytů. Před rokem to přitom bylo zhruba 40 procent, tedy polovina aktuálního stavu. „V současnosti neevidujeme nabídku v segmentu dostupného bydlení do 55 tisíc za m2, což je způsobeno úbytkem levných projektů v okrajových lokalitách Prahy a přesunem nabídky do širšího centra metropole a lokalit s dobrou dopravní dostupností,“ sdělila Naďa Ptáčková, generální ředitelka Skanska Reality.

Nejvíce nových bytů se v hlavním městě prodalo na Praze 9 (30 procent), Praze 5 (20 procent) a Praze 4 (12 procent). Z hlediska dispozic se poptávka opět soustředila především na 2+kk (33,5 procenta), za nimiž však byly v těsném závěsu 3+kk (30,8 procenta). Následovaly 1+kk (17,69 procenta) a 4+kk (13,8 procenta). V regionech se podle statistik společnosti Trigema prodalo v prvním kvartálu 1 430 bytů, z čehož nejvíce jich bylo ve Středočeském kraji. Silný zájem hlásí rovněž kraj Jihomoravský a Plzeňský. Naopak nejméně nových bytů se realizovalo opět na Vysočině a dále pak v Karlovarském a Libereckém kraji, kdy se vždy jednalo o pouhé desítky nově prodaných bytů. Dostupných je v regionech 4 700 nových bytů. Ve Středočeském 1 400, Jihomoravském 1 000 a Plzeňském 550 bytů.

Avšak silné pnutí na trhu s novými byty, které je charakteristické zejména pro tuzemské hlavní město, se odráží taktéž ve vývoji na trhu secondhandového a nájemního bydlení. Ceny secondhandů již proto také v některých lokalitách, jako jsou např. Praha 1 a 3, převyšují ceny za nové bydlení, jak dokládají výsledky analýzy Trigemy. Kvartálně se pak v rámci celého města zvedly ceny secondhandů v průměru o 5 procent na 74 331 Kč za m2. Medián, jenž je očištěn o extrémní ukazatele, pak dosáhl hodnoty 68 421 Kč za m2, což je o 3 procenta více než na konci loňského roku.

Ceny nájemních bytů podle statistik Trigemy čtvrtletně nejvíce vzrostly u 1+kk a 2+kk, a to hned o desetinu – v případě 1+kk na 10 905 Kč za m2, u 2+kk pak na 14 437 Kč za m2.

V průměru nájmy v hlavním městě dosahují výše 300 Kč za m2. Na konci minulého roku to bylo přitom 280 Kč za m2. Medián činil na konci března 278 Kč za m2. Vloni na konci prosince dosahoval úrovně 258 Kč za m2.

„Hrubá výnosnost nájemného se v Praze přibližuje západním metropolím a je nejnižší z tzv. postkomunistických zemí. Průměrná výnosnost u aktuálně uzavíraných smluv je 4,4 % a investiční byt se tak z nájemného zaplatí za 22 let. Mimo Prahu se výnos z pronájmu pohybuje i nad úrovní 5 %,“ dokresluje aktuální výhodnost vložení prostředků do nájemního bydlení Pavel Kliment, partner KPMG.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»