Provozuje:
Juris Real Estate

Nešťastná žena naletěla nepoctivé RK při podpisu rezervační smlouvy.

Věřila realitce a složila 100 tisíc, ale majitelé měli úplně jiné plány.

Nešťastná žena naletěla nepoctivé RK při podpisu rezervační smlouvy.

Věřila realitce a složila 100 tisíc, ale majitelé měli úplně jiné plány.

Jana Myšková si v Hradci Králové vyhlédla hezký byt 2+kk. S realitní kanceláří podepsala rezervační smlouvu a složila zálohu ve výši 100 tisíc korun. Celá natěšená objednala i novou kuchyňskou linku, na kterou firmě poslala 50 tisíc korun. Ale realitka mezitím byt prodala někomu úplně jinému.

Jana Myšková na vrácení své stotisícové zálohy dodnes marně čeká. Padesát tisíc, které předčasně investovala do výroby nové kuchyňské linky, jí už nevrátí nikdo. Přitom to na začátku roku 2014 vypadalo tak nadějně. Tehdy v lednu konečně zatoužila po životě ve vlastním. Kamarádka z jejich pronajatého bytu odešla a jí se už nechtělo hledat další spolubydlící, která by se o stometrový byt dělila.

"Na internetu jsem našla moc hezký byt 2+kk v částečně zrekonstruovaném domě poblíž mé práce. Už během první návštěvy jsem si byt zamilovala. Působil útulně. Dojem kazila jen stará kuchyňská linka. Ta byla v katastrofálním stavu. Ale to byla maličkost. Dokázala jsem si představit, že v tomhle bytě budu žít," vypráví Jana, která si chtěla vzít několik dnů na rozmyšlenou. Požadujte rovnocenné podmínky a oboustranné sankce v případě porušení povinností vyplývajících ze smlouvy.

Ujistěte se, že rezervační smlouva vám nemovitost opravdu rezervuje. Dejte pozor, abyste nebyli spíše rezervováni vy.

Do nemovitosti investujte až poté, co bude vaše. Majitelem se stáváte teprve zápisem do katastru nemovitostí.

V případě jakýchkoli pochybností se raději poraďte s odborníkem.

Realitní makléř na ni však naléhal. Vykřikoval, že na byt má další vážné zájemce a pokud o něj nechce přijít, měla by co nejdřív podepsat rezervační smlouvu. Janě se byt líbil, končil jí pronájem a bála se, že další tak pěkný nenajde. Další den zajela do realitní kanceláře a vše podepsala. Poplatek ve výši 100 tisíc korun ještě ten den poslala na účet kanceláře a začala si vyběhávat hypotéku. "Makléř mi sliboval, že se budu co nejdřív stěhovat. Proto jsem si co nejdřív zadala v kuchyňském studiu výrobu linky na míru a složila zálohu 50 tisíc korun," vysvětluje Jana.

"Realitní makléři se často snaží vyvolat v kupujících dojem, že je o byt velký zájem a tlačí je k rychlému podpisu rezervační smlouvy," upozorňuje Alena Wenigrová, specialistka na nákup nemovitostí ze společnosti Alisen. "Klienti jsou pak pod velkým tlakem a nemovitost ani smlouvu si důkladně neprověří. Rezervační smlouvě často také nepřikládají tolik pozornosti, přestože to je velice důležitý dokument. Stanovuje totiž ty nejdůležitější podmínky obchodu." Byt má nového majitele, ale Jana to není.

Dva týdny od podpisu rezervační smlouvy zavolal Janě realitní makléř. "Suše mi oznámil, že majitelé se byt rozhodli prodat někomu jinému, protože jim dal vyšší nabídku. A že on s tím prý nic nenadělá. Byla jsem v šoku a nechápala jsem, jak je něco takového možné. Mám přece na byt rezervační smlouvu," říká smutně Jana. "Makléř pouze dodal, že mi majitelé podle smlouvy byt prodat nemusí a že mi rezervační poplatek samozřejmě vrátí." V rezervační smlouvě stálo, že realitní kancelář již nesmí byt nabízet nikomu jinému. Ovšem žádné takové pravidlo neplatilo pro majitele bytu. Navíc byly ve smlouvě pouze jednostranné sankce. V případě, že by Jana od rezervační smlouvy odstoupila, rezervační poplatek ve výši 100 tisíc korun by propadl realitní kanceláři.

Ve chvíli, kdy od smlouvy odstoupí prodávající, žádnou pokutu platit nemusí. Kupující pak dostane zpět pouze částku, kterou při rezervaci složil. "Jana musela zaplatit rezervační poplatek do tří dnů od podpisu smlouvy, ale realitní kancelář má na jeho vrácení celé tři měsíce. Smlouva tedy byla sepsána výrazně v neprospěch kupujícího," uzavírá Alena Wenigrová. "Byla jsem opravdu naštvaná. Ztratila jsem spoustu času vyřizováním hypotéky a navíc mi kvůli tomu propadla záloha na kuchyň. Sice jsem její výrobu hned zastavila, ale část už měli truhláři vyrobenou, takže mi ze zálohy nic nevrátili. Teď bydlím u rodičů a čekám, až mi přijdou peníze z realitky, abych se mohla poohlédnout po něčem novém. Už čekám přes dva měsíce, tak jen doufám, že nepřijdu ještě o ně," doplňuje Jana.

Koupě nemovitosti je pro většinu lidí životní investicí a i malá chyba ve smlouvě může mít katastrofální následky. Je proto důležité si smlouvu důkladně prostudovat, nebo ještě lépe se poradit s odborníkem. V některých případech je lepší danou nemovitost raději nekoupit, než podepsat nevýhodnou smlouvu. "Jana bohužel o podmínkách rezervační smlouvy vůbec nejednala. Podepsala smlouvu tak, jak jí byla předložena, přestože byla výrazně v její neprospěch. Předně ve smlouvě mělo být uvedeno, že nemovitost nesmí nabízet dalším zájemcům nejen realitní kancelář, ale ani majitel bytu," upozorňuje Alena Wenigrová. "Pokud by tam taková podmínka byla a majitel by i přesto byt prodal jinému zájemci, Jana by měla nárok na smluvní pokutu."

V rezervačních smlouvách jsou často pouze jednostranné sankce. Pokud od smlouvy odstoupí prodávající, měl by za to kupující získat nějakou náhradu a ne se jen dočkat vrácení vlastních peněz ve formě zaplaceného rezervačního poplatku. Ideálním řešením je uzavřít s prodávajícím namísto rezervační smlouvy rovnou smlouvu o smlouvě budoucí. Pak je možné případné sankce vymáhat přímo na prodávajícím. "V případě realitních kanceláří, které nejsou na trhu etablované, bych vždy doporučil zvážit složení již samotné rezervační zálohy do bankovní, nebo notářské úschovy. Smlouvy o úschovách obsahují jasné podmínky výplaty peněz, a to včetně časových mantinelů," vysvětluje Zdeněk Tomíček, partner advokátní kanceláře Tomíček Legal (web. Věřila realitce a složila 100 tisíc, ale majitelé měli úplně jiné plány {citováno 7. 9. 2014}. Dostupný z http://bydleni.idnes.cz/nakup-bytu-rezervacni-smlouva-dzi-/stavba.aspx?c=A140809_152220_stavba_web).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»