Provozuje:
Juris Real Estate

Neztrácejme kontrolu nad svými dluhy!

Zadluženost českých domácností stále roste a finanční rezervy se tenčí. Vyplynulo to z průzkumu centrální banky. Před dluhovou pastí varuje i Asociace občanských poraden.

Neztrácejme kontrolu nad svými dluhy!

autor. JURIS REAL

Zadluženost českých domácností stále roste a finanční rezervy se tenčí. Vyplynulo to z průzkumu centrální banky. Před dluhovou pastí varuje i Asociace občanských poraden.

"Po celou tuto dobu v médiích ekonomové i naši politici argumentují tím, že zadluženost českých domácností je na nižší úrovni oproti jiným zemím Evropské unie. Bohužel realita je jiná. Mnoho domácností žije od výplaty k výplatě. Taktéž je běžnou praxí přečerpávání účtů, využívání kontokorentu nebo kreditních karet, pokud finance nevyjdou, tedy obecně známé vysoké datum v peněžence," uvádí Pavla Nekudová z Oblastní charity Rumburk. Hlavním problémem Čechů, Moravanů a Slezanů je zvyk pořizovat si vše na dluh. Nepřemýšlíme nad tím, jestli zrovna peníze máme, nebo jestli budeme mít prostředky na splácení dluhů. Potom platíme staré dluhy novými a dostáváme se do kolotoče, ze kterého nelze sesednout. Podle Pavly Nekudové je v Oblastní charitě Rumburk běžný klient takový, který má několik, zejména spotřebitelských, úvěrů nejen u komerčních bank, ale v nebankovním sektoru, je vlastníkem vícero platebních karet, popřípadě má i jiné dluhy. Část jeho dluhů je ve fázi exekuční, část v soudním nebo rozhodčím řízení, a ty, které ještě nejsou takto řešeny, se do předešlé fáze dostanou velice rychle.

Důvody nesplácení půjček jsou nejčastěji ztráta zaměstnání, nemoc, rozchod s partnerem či úmrtí jednoho z partnerů. Na této situaci, která je v České republice, se přiživuje spousta společností, poraden či jednotlivců, kteří nabízejí pomoc v případě dluhů. Dlužník se tak může místo pomoci dostat do ještě větší louže, neboť mnohdy narazí na ziskuchtivého jedince, který se na jeho problémech ještě přiživí. A jak tedy z dluhové propasti ven? "Aktivně se snažit, tedy pracovat nebo si hledat práci, pokud ji nemáte, třeba i v jiném regionu. Neutíkat před problémy, komunikovat s věřiteli i exekutory, splácet dle svých možností. Totéž platí i pro osobní bankrot, tedy oddlužení. Bez stabilního příjmu, tedy platu/mzdy, starobního či invalidního důchodu vám soud osobní bankrot, tedy oddlužení, nepovolí. Je to jedna ze základních zákonem daných podmínek," radí Pavla Nekudová.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»