Provozuje:
Juris Real Estate

Nová legislativa, která nabyla účinnosti od 1. 1. 2013, v kostce.

Co se změnilo 1. ledna 2013. Výběr z přehledu změn, který sestavila advokátní kancelář Kocián Šolc Balaštík.

Nová legislativa, která nabyla účinnosti od 1. 1. 2013, v kostce.

autor. JURIS REAL

Co se změnilo 1. ledna 2013. Výběr z přehledu změn, který sestavila advokátní kancelář Kocián Šolc Balaštík.

Nová úprava exekucí a výkonu rozhodnutí. Zákon přináší zásadní změny v úpravě výkonu rozhodnutí a exekucí. Odstraňuje se dosavadní „dvojkolejnost“, kdy se věřitel mohl domáhat nuceného splnění svého nároku (exekučního titulu) podle své volby – jak cestou soudního výkonu rozhodnutí podle občanského soudního řádu, tak i v exekučním řízení prostřednictvím soudního exekutora.

Soudy budou nadále provádět výkon rozhodnutí jen v omezeném rozsahu; půjde pouze o věci výslovně vyjmenované v občanském soudním řádu, jako je např. výchova nezletilých dětí, vyklizení bytu, rozhodnutí cizích orgánů včetně orgánů EU.

Naprostou většinu případů nuceného splnění povinností budou proto řešit exekutoři, včetně veškerého vymáhání plnění peněžitých závazků ze soukromých i obchodních vztahů.

Další změnou je posílení samostatnosti exekutorů. Dosud provedení exekuce prostřednictvím konkrétního exekutora nařizoval soud svým rozhodnutím, proti kterému bylo možno podat odvolání.

Nově bude soud exekutora pouze pověřovat provedením exekuce, následně bude dlužník vyrozuměn o zahájení exekučního řízení. S tímto krokem je již spojena blokace majetku, současně zpravidla dlužník obdrží již i exekuční příkaz postihující konkrétní majetkové hodnoty. Proti uskutečnění exekuce již nebude možné podat odvolání. Nebudou-li ale splněny předpoklady pro její vedení, soud udělí exekutorovi závazný pokyn k odmítnutí nebo zamítnutí návrhu.

Zavádí se nový způsob exekuce pro vymáhání pohledávek na výživném, a sice pozastavení řidičského oprávnění.

K vydobytí závazku patřícího do společného jmění manželů bude možné za stanovených podmínek postihnout i majetek manžela povinné osoby, zejména formou srážek z jeho mzdy nebo přikázáním pohledávky z manželova účtu u peněžního ústavu.

Z výkonu rozhodnutí i exekuce jsou vyloučena zvířata, která slouží člověku jako jeho společník.

Restrikce využití dovolání v občanském soudním řízení - další novela občanského soudního řádu obsahuje novou úpravu dovolání k Nejvyššímu soudu.

Dosavadní úprava byla zrušena nedávným rozhodnutím Ústavního soudu. Nově bude totiž dovolání přípustné pouze v případě, kdy napadené rozhodnutí odvolacího soudu bude záviset na vyřešení právní otázky (hmotného či procesního práva),

– při kterém se však odvolací soud odchýlil od ustálené rozhodovací praxe dovolacího soudu

– nebo která dosud nebyla dovolacím soudem vyřešena nebo je jím rozhodována rozdílně

– nebo konečně má-li být dovolacím soudem již vyřešená právní otázka posouzena jinak.

Jediným dovolacím důvodem je tedy skutečnost, že rozhodnutí odvolacího soudu spočívá na nesprávném právním posouzení věci.

Energetické štítky pro budovy - novela rozšiřuje povinnost majitelů bytů, domů a dalších budov opatřit je energetickým štítkem. Nově od 1. 1. 2013 předepisuje tento doklad při prodeji budovy nebo její ucelené části, tedy např. i bytu v bytovém domě, a při pronájmu budovy. Průkaz by měl být nejen předložen potenciálnímu kupci či nájemci před uzavřením příslušné smlouvy, ale zjištěný ukazatel energetické náročnosti by měl být uváděn i v informačních a reklamních materiálech při inzerci prodeje či pronájmu.

Průkaz energetické náročnosti bude nutno zajistit i pro větší změny již dokončených budov; dosud se tato povinnost vztahovala pouze na objekty s celkovou podlahovou plochou nad 1000 čtverečních metrů, pokud rekonstrukce ovlivňovala jejich energetickou náročnost.

Změna zákona o vyvlastnění - novela částečně zmírňuje podmínky přípustnosti vyvlastnění. Zkracuje například lhůtu pro vyjednávání ze stávajících šesti měsíců na 90 dnů; k vyvlastnění bude tedy možné přistoupit, nepodaří-li se vyvlastniteli ve lhůtě 90 dnů od předložení návrhu uzavřít smlouvu o získání práv k pozemku nebo stavbě.

Mění se úprava náhrad za vyvlastnění – nepřihlédne se již ke zhodnocení nebo znehodnocení nemovitosti v souvislosti s účelem vyvlastnění. Rozhodování ve vyvlastňovacím řízení bude rozděleno na výrok o vyvlastnění a výrok o náhradě, přičemž odvolání jen proti výroku o náhradě nebude bránit nabytí právní moci výroku o vyvlastnění. V odvolacím řízení nelze změnit výrok o náhradě v neprospěch vyvlastňovaného ani třetích osob.

Mění se i kompetence v soudním přezkumu rozhodnutí o vyvlastnění: výrok o vyvlastnění bude posuzovat správní soud, zatímco výrok o náhradě civilní soud.

Soud bude oprávněn mimořádně zvýšit náhradu pevně stanovenými koeficienty:

– například ke zmírnění tvrdosti vyvlastnění zohledňujícím i délku vlastnictví dotčené nemovitosti nad 15 let až o 40 procent,

– při poloze v intravilánu obce nebo v místě se zvláštní architektonickou či historickou hodnotou až o 10 procent.

S využitím Lidové noviny. Exekuce, štítky, vyvlastňování

[citováno dne 12. 1. 2013]. Dostupný z: http://www.cak.cz/scripts/detail.php?id=10742




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»