Provozuje:
Juris Real Estate

Nová věznice z bývalého Dětského výchovného ústavu v Králíkách nevznikne.

Stávající objekt se pro tyto účely nehodí a proti záměru protestovali místní obyvatelé. Novinářům to sdělila ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

Nová věznice z bývalého Dětského výchovného ústavu v Králíkách nevznikne.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Stávající objekt se pro tyto účely nehodí a proti záměru protestovali místní obyvatelé. Novinářům to sdělila ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

"Nechceme něco prosazovat násilím. Bylo tu referendum, byla tu velmi složitá jednání mého předchůdce a byl tu i pan premiér. Myslí, že se to do koloritu ani nehodí. Objekt by byl možná lepší na domov důchodců nebo něco podobného," uvedla Benešová. Vliv měla i odlehlost Králík. Podle ministryně lze další kapacity věznic získat jejich rozšířením, nikoli stavbou nových. Benešová preferuje jiné formy trestů, např. peněžité, a častější využití podmínečného propuštění. "Moderní vězeňství se opírá o něco jiného, než abychom stavěli nové věznice," konstatovala. Budovu Vězeňská služba předá Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, který ji nabídne dalším státním institucím.

Rozhodnutí přivítal hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD), který proti záměru v minulosti vystupoval. "Tato lokalita je pro podobná zařízení zcela nevhodná, a jsem rád, že to konečně přiznala také paní ministryně Benešová. Vybudování věznice by navíc pro daný region znamenalo více komplikací než přínosů," sdělil Netolický. Podle něj bude nutné s vedením města hledat nové využití areálu ku prospěchu města a lokality, která je pro hejtmanství důležitá z hlediska rozvoje cestovního ruchu.

"Rozhodli jsme se, že pro nejbližší dobu budeme rozšiřovat kapacitu v rámci našich stávajících objektů. V dohledné době vznikne celkem kolem 400 nových míst, a to konkrétně ve Světlé nad Sázavou a v Ostrově nad Ohří," řekl generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal. Další rozšíření by se mohla týkat například věznic Jiřice nebo Rapotice.

Budova je opuštěná od konce roku 2014. Ministerstvo vnitra ji chtělo využít jako pobytové zařízení pro žadatele o azyl. Proti byla část obyvatel i někteří politici. Měli obavy, že přítomnost cizinců by poškodila turistický ruch v regionu, přistěhovalci se nezačlení mezi místní a nemuseli by se v malém městě cítit dobře.

Ministerstvo nakonec od plánu ustoupilo a objekt převedlo ministerstvu spravedlnosti. To přišlo se záměrem zřídit v Králíkách věznici. Ani to se nesetkalo s příznivým přijetím, lidé v referendu na konci roku 2016 většinově dali najevo, že věznici nechtějí. Hlasování ale není pro ministerstvo závazné.

Zájem budovu koupit a přestavět na byty pro zaměstnance i další nájemce před více než rokem projevila společnost Sněžník, která provozuje v blízké Dolní Moravě velký rekreační areál.

Objekt ale bude nejdříve nabídnut státním institucím. Podle starosty Králík Václava Kubína (Sportovci) by bylo vhodné budovu využít ve prospěch města.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»