Provozuje:
Juris Real Estate

Nové byty v metropoli za čtvrt roku zdražily o pět procent.

Průměrně stojí 5,8 milionu Kč.

Nové byty v metropoli za čtvrt roku zdražily o pět procent.

autor. JURIS REAL

Průměrně stojí 5,8 milionu Kč.

Ceny nových bytů v Praze neustále rostou. Zatímco loni na podzim dosahovala průměrná cena dostupného bytu 5,55 milionu korun, na přelomu roku vzrostla o pět procent na 5,8 milionu korun.

Zájemce o vlastní bydlení si tak musí připlatit zhruba čtvrt milionu korun. V některých lokalitách cena vzrostla meziročně až o pětinu.

Toto zjištění vyplývá z podrobných statistik společnosti EKOSPOL, která pražský rezidenční trh monitoruje již více než deset let. Aktuálně monitoroval ceníky 143 aktivních developerů.

Nejvíce peněz kupec vydá za bydlení v centru města, naopak okrajové části jsou několikanásobně levnější.

„Nejdražší byty se nacházejí na Praze 1 a 2, kde se průměrná cena vyšplhala na 11,62 milionu korun, resp. 15,38 milionu. Prvenství mezi nejdražšími lokalitami pro druhý městský obvod způsobila vyprodanost některých projektů, kde zůstaly pouze velmi drahé byty. Ty pak statistiku zkreslily. Nejlevnější je Praha 10 s průměrnou cenou za nový byt 4,65 milionu korun. I ta však mezičtvrtletně vzrostla, konkrétně o pět procent. Na druhém místě skončila Praha 9, která kvůli devítiprocentnímu mezikvartálnímu nárůstu ceny přišla o pozici nejlevnější lokality,“ přibližuje ceny hlavní analytik společnosti EKOSPOL Matyáš Hančl a dodává, že tyto ceny nezahrnují příplatky za sklep a garážová či parkovací stání. Ty většinou konečnou cenu bytů navýší o další stovky tisíc korun. „Někteří developeři tím opticky snižují už tak vysokou cenu nabízeného bytu,“ vysvětluje Hančl.

S tím, jak cena roste, musí kupující sáhnout stále hlouběji do kapsy. Mnozí proto nakonec zvolí menší byt, než původně hledal.

„Kdo měl před časem našetřeno na třípokojový byt, musí se dnes často spokojit např. s výrazně menší garsonkou. Určitým řešením je poohlédnout se dál od centra, kde jsou byty až čtyřikrát levnější než v předraženém středu Prahy. Přitom vyhledávané lokality v okrajových částech hlavního města nabízejí kvalitnější bydlení. Ať už díky nedotčené přírodě v blízkém okolí či lepšímu parkování přímo u domu,“ zdůrazňuje Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva dlouhodobého lídra developerské výstavby v ČR EKOSPOLU.

EKOSPOL ve svých statistikách primárně prezentuje celkovou cenu nabízeného nového bytu.

Právě celková cena, kterou klient za byt zaplatí, totiž zůstává nejdůležitějším kritériem při výběru nového bydlení či bytu pro investici.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»