Provozuje:
Juris Real Estate

Nové byty v metropoli zlevnily.

Ceny bytů v Brně tak postupně dohánějí hlavní město.

Nové byty v metropoli zlevnily.

autor. JURIS REAL

Ceny bytů v Brně tak postupně dohánějí hlavní město.

Průměrná cena metru čtverečního nového bytu v Praze poklesla o 2,3 procenta. Ředitel společnosti Trigema Marcel Soural uvedl, že za poklesem stojí i levný developerský projekt firmy Ekospol. Průměrná cena v Brně naopak roste, a dohání tak hlavní město.

Průměrná cena nového bytu v Praze dosahovala v polovině roku 61 805 korun za metr čtvereční. Oproti předchozímu čtvrtletí poklesla o 2,3 procenta. To představuje průměrně úsporu bezmála 210 tisíc korun. Uvedla to ve středu společnost Trigema. V meziročním srovnání však nové byty zdražily o 1,2 procenta.

Proti tomu v Brně mezi prvním a druhým čtvrtletím letošního roku průměrná cena nových bytů vzrostla na 56 500 korun za metr čtvereční včetně DPH. Stejně jako v případě údajů Trigemy se jedná o ceny, které jsou uvedené v inzerci, a tudíž se od skutečných mohou lišit. "Rapidně roste průměrná cena brněnských bytů. Brno začíná cenově pronásledovat Prahu," uvedl Marcel Soural, šéf společnosti Trigema. Dosud byl rozdíl mezi hlavním městem a Brnem podle něj typicky kolem 10 tisíc korun na metr čtvereční. Průměrné ceny bytů v Praze podle Sourala ovlivnil jeden levný rezidenční projekt, který jeho developer začal prodávat letos na jaře. Jedná se o projekt firmy Ekospol v Hostivaři. Celkem v něm vznikne 802 bytů a aktuálně je v prodeji 434 z nich. "Máme prodaných již 325 bytů," sdělil iHNed.cz mluvčí Ekospolu Jiří Štefek. Prodanými byty má na mysli ty, na které jsou podepsány rezervační smlouvy.

Ekospol na svém webu píše, že první bytové domy budou v Hostivaři dokončeny na jaře 2017. Štefek ale uvedl, že se datum dokončení výstavby posunuje na "závěr roku 2017". Zmíněný rezidenční projekt ještě nemá vyřízena potřebná povolení. Lidé, kteří si byty v tomto projektu kupují, tak musí počítat se skluzem a přizpůsobit tomu i své plánované stěhování. "Na projekt Ekocity Hostivař je vydaná EIA a máme kladná stanoviska všech dotčených orgánů státní správy. Ústní jednání k vydání územního rozhodnutí je svoláno na začátek srpna," uvedl šéf Ekospolu Evžen Korec.

Brněnský trh s novými byty je druhým největším v ČR, ačkoliv je proti Praze méně než šestinové velikosti. Developeři prodali v Praze ve druhém čtvrtletí 1700 bytů a podle Sourala mohou v letošním roce atakovat 7000 bytů. To by bylo nejvíce od roku 2008, kdy firmy tyto údaje sledují. V ostatních krajských městech se prodalo od dubna do června 1250 nových bytů.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»