Provozuje:
Juris Real Estate

Nové obchodní právo v kostce

Zákon o obchodních korporacích vyšel 22. 3. 2012 ve Sbírce zákonů ČR pod č. 90/2012 Sb. Účinnost této právní normy byla stanovena na 1. 1. 2014.

Nové obchodní právo v kostce

autor. JURIS REAL

Zákon o obchodních korporacích vyšel 22.3.2012 ve Sbírce zákonů ČR pod č. 90/2012 Sb. Účinnost této normy byla stanovena na 1.1.2014 (shodně s (novým) občanským zákoníkem, zák. č. 89/2012 Sb., NOZ) a je součástí tzv. komplexní rekodifikace českého soukromého práva.

Tímto dnem pozbyly účinnosti stávající zákony - zákon č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů a zároveň také zákon č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů, tedy soukromé právo, tak jak jej dnes známe.

Zákon o obchodních korporacích (dále jen "ZOK") přináší mnohé legislativní změny, na které je třeba pečlivě se připravit, neboť jejich ignorování může mít pro podnikání naprosto zásadní důsledky.

Zákon o obchodních korporacích není pokračovatelem obchodního zákoníku, ale je zvláštním předpisem, který se zabývá pouze úzce vymezeným okruhem právnických osob – obchodními korporacemi.

Obchodní korporace jsou dle ZOK všechny obchodní společnosti a družstva. Jedná se tedy o společnost s ručením omezeným, akciovou společnost, komanditní společnost, veřejnou obchodní společnost, evropskou společnost, evropské hospodářské zájmové sdružení a družstva (družstvo, bytové družstvo, sociální družstvo a evropské družstvo).

ZOK upravuje fungování obchodních korporací, zejména pak jejich založení, strukturu orgánů obchodních korporací, odpovědnost členů těchto orgánů či jejich zánik.

Základní povinností všech existujících společností bude uvést společenskou smlouvu a stanovy do souladu s donucujícími ustanoveními zákona o obchodních korporacích a založit tyto upravené dokumenty do sbírky listin na rejstříkovém soudu.

Jako nejzazší lhůtu pak zákon stanoví 30.6.2014, do kdy by se tak mělo nejpozději stát. V opačném případě rejstříkový soud písemně vyzve společnost ke splnění této povinnosti a poskytne jí k tomu dodatečnou lhůtu.

Pokud ani po jejím uplynutí obchodní společnost neupraví základní dokumenty podle ZOK, civilní soud je oprávněn společnost na návrh rejstříkového soudu či jiné osoby s právním zájmem zrušit a nařídit její likvidaci.

Dalším z rizik, jež může po 1.1.2014 nastat, je nuceně bezplatný výkon funkce členů orgánů. Pokud totiž společnost neuvede smlouvu o výkonu funkce člena orgánu obchodní korporace do souladu s ZOK do 6 měsíců od jeho účinnosti, tedy do 30.6.2014, bude platit fikce bezplatného výkonu funkce, nehledě na dřívější odměnu.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»