Provozuje:
Juris Real Estate

Nové opatření omezující obchod a služby je dle ČKF v rozporu se zákonem.

Mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví (MZd) omezující od pondělí obchod a služby je podle České komory fitness (ČKF) v rozporu se zákonem. Ohradila se předžalobní výzvou, kterou zaslala resortu zdravotnictví.

Nové opatření omezující obchod a služby je dle ČKF v rozporu se zákonem.

autor. JURIS REAL, ČTK

Mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví (MZd) omezující od pondělí obchod a služby je podle České komory fitness (ČKF) v rozporu se zákonem. Ohradila se předžalobní výzvou, kterou zaslala resortu zdravotnictví.

S jeho novým šéfem Petrem Arenbergerem (za ANO) chce jednat o úpravě, nabízí řešení pro bezpečný provoz vnitřních sportovišť. Opatření, které komora dále považuje za diskriminační, nepřiměřené a neracionální, je připravena napadnout soudně. Prezidentka ČKF Jana Havrdová to včera sdělila ČTK a poskytla text předžalobní výzvy.

Podle ministra Arenbergera si jeho resort myslel, že právníci budou vstřícnější a nebudou ho nutit k plošnému uvolnění a způsobení epidemiologicé katastrofy, konstatoval včera na tiskové konferenci.

V České republice v neděli končí nouzový stav, další opatření vydalo MZd na podkladě nedávno schváleného tzv. pandemického zákona. Byl přijat po dohodě vlády s opozicí, která jeho přijetím podmiňovala prodloužení nouzového stavu.

Opozice do návrhu prosadila např. parlamentní kontrolu nebo pravidla soudního přezkumu mimořádných opatření k omezení šíření epidemie koronaviru.

ČKF tvrdí, že MZd nemůže vydávat tak zásadní plošná omezení, která jsou ale prakticky zákazy. Poukazuje na použitá spojení "omezuje tak, že zakazuje přítomnost veřejnosti...".

ČKF je přesvědčena, že MZD může u sportovišť, bazénů či saun pouze omezit činnost za jasně daných podmínek, nemůže ji ale zakázat.

Sportoviště, bazény i sauny mohou podle ČKF bezpečně fungovat, navrhla pro to seznam základních pravidel. Počítá mj. s pravidelným testováním personálu, ale také požadavkem na návštěvníky prokázat se před vstupem antigenním nebo PCR testem.

Některé provozy dostaly z nového opatření MZd exempci (výjimku), proto ho ČKF považuje za diskriminační. Jako nelogické a nedomyšlené vnímá navíc uvolnění spolkové činnosti. Nepřiměřenost opatření spatřuje v tom, že zákaz provozu podle ní nevede k omezení nákazy koronavirem.

"Neracionální charakter opatření vidíme v zákazu pohybových a dalších aktivit, jejichž dopady nejenže nejsou zdraví neprospěšné, ale dokonce prokazatelně vedou k upevnění zdraví populace," uvedla Havrdová.

Prioritou v současném stavu podle Arenbergera bylo obnovení školní docházky. Nechce ale opomíjet ani sport, proto podle něj bude od pondělí možný alespoň na venkovních sportovištích do 20 lidí. Posunutí uvolnění sportu ve vnitřních prostorách podle jeho mínění nabídne možnost posoudit epidemiologickou situaci.

"Máte pravdu, že právníci nás určitě do nějakých 14 dnů, tří týdnů, podle toho, jak rozhodne soud, asi "spláchnou" s tím, že nemáme nic omezovat. My jsme si toho vědomi, ale mysleli jsme, že i oni budou korektnější a budou nám pomáhat v udržení epidemiologické situace na uzdě," řekl nový ministr zdravotnictví.

Vnitřní sportoviště patří k nejdéle uzavřeným provozům. Kvůli druhé vlně pandemie jim vláda fungování zakázala od 9. října. Krátce mohly otevřít v prosinci. Z důvodu špatné epidemiologické situace jim fungování nadále není umožněno.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»