Provozuje:
Juris Real Estate

Nový poplatek z pobytu hodlá metropole nastavit na nejvyšší možnou sazbu.

Většinu finančních prostředků by získala městská část.

Nový poplatek z pobytu hodlá metropole nastavit na nejvyšší možnou sazbu.

autor. JURIS REAL (Zdroj: Hospodářské noviny)

Většinu finančních prostředků by získala městská část.

Hlavní město chce od příštího roku nastavit nově zaváděný jednotný poplatek z ubytovacích kapacit na zatím nejvyšší možnou sazbu 21 korun na osobu a den.

Toto zjištění vyplývá z návrhu pražské vyhlášky, který nyní připomínkují městské části.

Poplatek budou na základě novely zákona platit poskytovatelé ubytování včetně vlastníků, kteří nabízejí byty přes platformy typu Airbnb.

Výše poplatku v Praze má být stejná jako kombinace dosavadního ubytovacího s rekreačním a lázeňským poplatkem. Od roku 2021 dostanou obce možnost sazbu zvýšit až na 50 korun. Nyní poskytovatelé ubytování v Praze musí platit místní poplatek za lázeňský nebo rekreační pobyt 15 korun na osobu a den. Výtěžek si dělí magistrát a městská část. Hotely musí navíc platit šestikorunový poplatek z ubytovací kapacity. Tyto poplatky se od ledna sloučí a budou se vztahovat na všechny poskytovatele ubytování, tedy i na krátkodobé pronájmy soukromých bytů.

Podle návrhu vyhlášky by tři čtvrtě vybraných peněz získala městská část, na které se ubytovací zařízení nachází a která také zajistí jejich výběr. Zbylá čtvrtina by připadla magistrátu.

Exempci (výjimku) tvoří všechny hotely, kde výběr poplatků zařizuje magistrát a ponechává si celou částku. Námitky k navrženému rozdělení peněz má např. Praha 3, podle které by si měla místní radnice v případě poplatků, které bude vybírat, nechat celou částku. Podle radní Hany Marvanové (za STAN) bude hlavní město o připomínkách městských částí jednat. Stejně tak se bude ještě rozhodovat o tom, zda magistrát bude chtít zavést maximální možnou částku 50 korun za osobu a den po roce 2021, kdy to zákon umožní. Negativní důsledky turistického ruchu v poslední době v metropoli vyvolávají diskuse. Zejména obyvatelé centra města si stěžují na noční hluk v ulicích i v domech, kde trvalé obyvatele nahrazují byty určené pro Airbnb a další podobné ubytovací služby. Město zvažuje nějakou formu regulace sdíleného ubytování, v rámci kterého je podle loňské analýzy městského Institutu plánování a rozvoje pronajímána v nejužším centru Prahy asi pětina bytů. Vedle Airbnb působí na trhu např. Flipkey, HomeAway, House Trip, Vacation Rentals nebo Vrbo.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»