Provozuje:
Juris Real Estate

Nový web veřejné ochránkyně práv kompletně provede stavbou domu.

Nový informační portál Domek polopatě kompletně provede stavbou rodinného domu, pomůže lidem vyznat se v tom, co vše je třeba zařídit a s jakými úřady při tom komunikovat.

Nový web veřejné ochránkyně práv kompletně provede stavbou domu.

autor. JURIS REAL (Zdroj: Advokátní deník)

Nový informační portál Domek polopatě kompletně provede stavbou rodinného domu, pomůže lidem vyznat se v tom, co vše je třeba zařídit a s jakými úřady při tom komunikovat.

Za webem stojí veřejná ochránkyně práv Anny Šabatová, která jej 7. listopadu 2019 představila na tiskové konferenci. Podněty a otázky týkající se stavebnictví jsou totiž druhou nejčastější oblastí, kterou se zabývá. Oblast stavebnictví je po sociální problematice druhou nejčastější, které ombudsmanku zaměstnávají. Ročně dostane na toto téma několik set podnětů. Občané v nich často poukazují např. na průtahy na úřadech a s tím spojené neúměrné prodlužování řízení. Další častou oblastí jsou i nepovolené stavby, např. oplocení, altány, parkovací plochy, kdy lidé kvůli složitosti právní úpravy často nevědí, že jejich projekt vyžaduje povolení stavebního úřadu.

„Od loňského roku platí novela stavebního zákona, podle kterého lze rodinný dům postavit na základě zjednodušeného povolení. Samotnému ohlášení však předchází a po něm následuje spousta dalších kroků, které člověk musí absolvovat. Náš web lidem pomůže vyznat se v tom, co vše je třeba zařídit,“ uvedla Šabatová.

Návštěvníci na webu najdou jednotlivá témata rozdělená chronologicky podle toho, kdy je v průběhu stavby domu budou řešit. U každého jsou vypíchnuté body a rady, které je potřeba mít na paměti nebo které mohou celý proces ulehčit.

Zvýrazněné je to, se kterým úřadem je nutné danou věc řešit, jaké má úřad lhůty, do kdy má věc vyřídit, případně co dělat, když úřad něco odmítne. Občané najdou na webu i potřebné žádosti a dokumenty, takže je nemusí hledat porůznu jinde.

Na webu jsou také rady, co dělat v případě, když se něco pokazí. Stránka poradí, na koho se obrátit, ke komu se odvolat. Současně popisuje případy, v nichž se lidé mohou obrátit přímo na ombudsmana. Přitom ukazuje konkrétní řešení, k nimž kancelář ombudsmana v těchto případech v minulosti dospěla.

„Pokud by lidé usoudili, že se nachází v analogické situaci, mohou jedním kliknutí ihned vyplnit formulář a poslat právníkům a právničkám ombudsmana podnět,“ uzavřela koordinátorka webu Anna Bromová.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»