Provozuje:
Juris Real Estate

Nový zákon o dostupném bydlení v ČR v tomto volebním období platit asi nezačne.

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) plánuje návrh paragrafů vládě předložit v prosinci příštího roku.

Nový zákon o dostupném bydlení v ČR v tomto volebním období platit asi nezačne.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) plánuje návrh paragrafů vládě předložit v prosinci příštího roku.

Sněmovna pak za tři čtvrtě roku do podzimních voleb 2021 právní normu nejspíš přijmout nestihne, takže by ji měl schvalovat až povolební kabinet a noví poslanci.

ČTK to sdělila ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO). Podle ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD) je ale nutné problém s bydlením v České republice řešit rychle.

Nový právní předpis má mj. usnadnit přístup k bydlení lidem se středním příjmem.

Babišova vláda ANO a ČSSD s podporou komunistů ve svém programu slíbila zákon o sociálním bydlení. Loni od něj upustila a nahradila ho dotačním programem "Výstavba".

Obce od konce května do začátku října podaly 13 žádostí o celkem 114,4 milionu korun na sociální a dostupné byty. Podle expertů na sociální problematiku se bytová nouze v České republice bez zákona nevyřeší.

Hnutí ANO a sociální demokraté jsou spolu ve vládě druhé volební období. V prvních čtyřech letech zákon o sociálním bydlení chystalo ministerstvo práce pod vedením ČSSD.

S ministerstvem pro místní rozvoj pod správou ANO se dlouho na podobě normy neshodovalo. Sněmovna pak předlohu do voleb nestihla projednat.

Dostálová řekla, že nejdřív je třeba vyhodnotit dotační program a pak najít "bílá místa", která soudobé právní předpisy neupravují.

Na podobě návrhu právní normy mají spolupracovat samosprávy i bytová družstva. "Není možné střemhlav tvořit zákony. Je potřeba vygenerovat problematické věci," uvedla ministryně.

"V prosinci 2020 by paragrafové znění šlo do vlády. Pak se to rozjedná v Poslanecké sněmovně. Je mi jasné, že do toho jsou volby. Nicméně si nemyslím, že bude proces (projednávání) ukončen. Tam samozřejmě to převezme další vláda a další Poslanecká sněmovna. Tím, že se to rozjedná, tak by to mohlo být předmětem schvalování v prvním roce budoucí vlády," popsala Dostálová.

Ministryně práce označuje situaci v České republice za bytovou krizi. Šéfky obou resortů se už několikrát sešly a o zákonu jednaly, kupředu se ale neposunuly, řekla ČTK Maláčová.

"Máme závod s časem. Nájmy a ceny nemovitostí jsou čím dál tím vyšší. Musí se to začít řešit. Nějaký dotační program za miliardu to nevyřeší. Je to sice dobrý krok správným směrem, ale je to kapka v moři," konstatovala ministryně práce.

Pokud podle ní návrh zákona nebude na počátku příštího roku, jeho šance na schválení je malá.

"Rozumím tomu, že je to komplikované. Složitých problémů je ale v české politice spousta. Já mám třeba důchodovou reformu, revizi dávek, balíček zaměstnanosti. To neznamená, že když je něco složité, že se to nemá řešit," dodala Maláčová.

V polovině září poslancům sněmovního sociálního výboru řekla, že pokud ministerstvo pro místní rozvoj s návrhem zákona nepřijde, převezme přípravu její resort.

Podle statistického úřadu se ceny bydlení a energií od loňského září za rok v ČR zvedly o pět procent a nájemné o téměř čtyři procenta. V Praze se nájmy podle studie poradenské společnosti KPMG přiblíží v příštích letech cenám ve větších městech v Německu či Rakousku.

Ceny nových bytů v metropoli od poloviny roku 2015 vzrostly podle údajů trojice developerů zhruba o 90 procent. Metr čtvereční v hlavním městě stál na konci června v průměru 107.700 korun, zjistila společnost Deloitte. Finanční částky se zvedají i jinde v republice.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»