Provozuje:
Juris Real Estate

O konci daňové podpory hypoték jsme informovali již v předešlých článcích.

Nicméně až dnes si přineseme zajímavý názor bankovních ústavů, který vyšel dne 20. července 2010 v deníku Právo, v článku autora Jakuba Svobody, a to pod názvem Banky varují: konec podpory hypoték sníží jejich dostupnost.

O konci daňové podpory hypoték jsme informovali již v předešlých článcích.

Nicméně až dnes si přineseme zajímavý názor bankovních ústavů, který vyšel dne 20. července 2010 v deníku Právo, v článku autora Jakuba Svobody, a to pod názvem Banky varují: konec podpory hypoték sníží jejich dostupnost.

autor. JURIS REAL

Plán ministra financí Miroslava Kalouska na zrušení daňového zvýhodnění hypoték na pořízení vlastního bydlení by podle zástupců bank, které je poskytují, vedl ke snížení dostupnosti těchto úvěrů pro mnoho lidí. Češi si podle zákona mohou v rámci daňového přiznání snížit základ daně z příjmů při tomto typu úvěrování vlastního bydlení o zaplacené úroky, a to až do výše 300 tisíc korun ročně. Daň z příjmů je v České republice 15 procent. Z každé stokoruny, o kterou si člověk sníží daňový základ, tak ušetří na daních 15 Kč. Například při dvoumiliónovém hypotečním závazku se platí ročně na úrocích zhruba 100 000 korun. V takovém případě lze na dani z příjmů ušetřit za rok 15 tisíc. Nebo jinak - měsíčně by si člověk za takovou hypotéku musel připlatit asi 1 250 Kč. To je pro většinu českých rodin jistě nezanedbatelná částka. Podle bankéřů by tak případná realizace Kalouskova návrhu hypotéky nejen de facto zdražila pro ty, kteří je už mají a navíc třeba s daňovým zvýhodněním počítali již v době, kdy si je brali, ale negativně by se promítla i do dostupnosti hypoték pro nové zájemce. “Jde o krok, který by dostupnost hypoték snížil, zvláště u lidí s nižšími příjmy,” řekl Právu mluvčí ČSOB Ivo Měšťánek. Podle něj totiž banky daňové zvýhodnění hypoték zahrnují do finančního hodnocení žadatele o půjčku na bydlení. Snížení jeho čistého příjmu o stovky až tisíce korun měsíčně by pak mohlo způsobit, že by si žadatel musel nakonec půjčit méně, případně by byl nucen si snížit pravidelné měsíční splátky jejich rozložením do delšího časového období. V nejhorším případě by pak nemusel úvěr dostat vůbec. Zástupci České spořitelny (ČS) stejně jako Komerční banky upozorňují, že zatím jde pouze o návrh. “Nicméně možnost odečíst si úroky z hypotéky od daňového základu je pro klienty atraktivní a přispívá k tomu, že je pořízení vlastního bydlení pro klienty dostupnější. Klientům se tak průměrně ročně vrací jedna až dvě měsíční splátky,” sdělila Právu mluvčí ČS Kristýna Havligerová. Zrušení daňového zvýhodnění by podle ní mohlo mít negativní dopad na zájem o hypotéky, potažmo na pořízení vlastního bydlení. Možnost odečíst si úroky hypoték z daňového základu využívá podle Havligerové naprostá většina klientů. “Z pohledu poskytovatele hypoték je to pro nás samozřejmě špatná zpráva, protože to o něco zhorší atraktivitu hypoték a mohlo by dojít k poklesu zájmu o ně,” přidal se pak i mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň. Podle něj však vedení banky chápe, že rušením nejrůznějších výjimek chce vláda zpřehlednit daňový systém. “Má-li se ovšem měřit všem stejně, měla by se zrušit i podpora stavebního spoření a státní příspěvky k úrokům z hypoték,” dodal Kofroň. Koalice už oznámila, že sníží státní podporu stavebního spoření cestou jednorázové srážkové daně a zdaněním úroků.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»