Provozuje:
Juris Real Estate

O programu COVID ubytování dnes vláda nejednala.

Provozovatelé ubytovacích zařízení možná dostanou za 72 dní, kdy museli mít kvůli vládnímu opatření proti koronaviru zavřeno, státní dotaci za každý pokoj a den podle kategorie 100 až 400 korun.

O programu COVID ubytování dnes vláda nejednala.

autor. JURIS REAL, ČTK

Provozovatelé ubytovacích zařízení možná dostanou za 72 dní, kdy museli mít kvůli vládnímu opatření proti koronaviru zavřeno, státní dotaci za každý pokoj a den podle kategorie 100 až 400 korun.

U žádostí bude zohledněna sezonnost ubytovacího provozu, v případě léčebných lázní budou mít na příspěvek nárok pouze nestátní zařízení.

Zájemce o dotaci se však bude muset vzdát uplatnění dalších nároků na náhradu vzniklé škody a současně žadatel nebude moci půl roku od poskytnutí dotace ukončit stávající podnikatelskou činnost.

Ze státního rozpočtu by měly být na program vydány zhruba čtyři miliardy korun.

Toto zjištění vyplývá z materiálů, které měla dnes projednat vláda. Bod byl podle informací ČTK z programu stažen.

"COVID ubytování bude po domluvě s ministerstvem financí předložen na vládu po podpisu státního rozpočtu panem prezidentem," sdělil dnes ČTK Vilém Frček z odboru komunikace ministerstva pro místní rozvoj.

Sněmovna minulý týden schválila zvýšení letošního schodku státního rozpočtu na rekordních 500 miliard korun. Je to už třetí zvýšení letošního schodku kvůli dopadům epidemie koronaviru. Původní schodek schválený loni v prosinci měl být 40 miliard korun.

Hotely, motely, botely a další zařízení se třemi až pěti hvězdami budou mít za období od 14. března do 24. května nárok na nejvyšší příspěvek 400 korun.

Ubytování s jednou a dvěma hvězdami budou moci žádat o 300 korun na pokoj, penziony obdrží 200 korun. Kempy, chatové osady či turistické ubytovny budou mít nárok na dotaci 100 korun na pokoj.

Kempy mohou žádat jen o příspěvek na ubytovací objekty jako jsou budovy s pokoji či chatky.

O dotaci nebudou moci žádat provozovatelé ubytování, kteří neměli v předchozích dvou letech ve stejném období otevřeno. Pokud bylo zařízení otevřeno částečně, získá příspěvek v poměrné výši.

Podmínka se nevztahuje na ubytovací zařízení otevřená po loňském 1. červnu. Budou mít nárok na podporu v plné výši.

Na COVID ubytování se bude vztahovat, stejně jako na další programy státní podpory v souvislosti s pandemií, dočasný rámec Evropské komise. Podnikatelé tak nesmějí z těchto programů čerpat vyšší podporu než 800.000 eur (21,3 milionu korun).

Program COVID ubytování bude spuštěn až poté, co získá notifikaci EK. Tento program nebude možné čerpat zároveň s kompenzačním bonusem. Pokud už žadatel bonus dostal, příspěvek mu bude o vyplacenou částku zkrácen.

Do programu se budou moci přihlásit pouze provozovatelé, kteří neměli do konce loňského roku finanční potíže a k 14. březnu neměli nedoplatky na zdravotním pojištění nebo ve vztahu k veřejnému rozpočtu.

Hotely a penziony v Praze podle aktuálního průzkumu Asociace hotelů a restaurací ČR v létě čekají obsazenost mezi deseti a 20 procenty. V krajích si slibují 40 až 50procentní naplnění kapacit.

Na září a říjen mají hoteliéři v hlavním městě i regionech shodný předpoklad obsazenosti mezi 20 a 30 procenty.

Cestovní ruch každý rok do veřejných rozpočtů odvádí více než 125 miliard korun. Podle agentury CzechTourism tvoří cestovní ruch tři procenta z hrubého domácího produktu ČR. Letos se počítá s propadem cestovního ruchu o více než polovinu.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»