Provozuje:
Juris Real Estate

O půjčky pro mladé ze SFRB není až tak velký zájem.

Na podporu bydlení mladých lidí do 36 let byla ve Státním fondu rozvoje bydlení pro letošní rok vyčleněna přibližně miliarda korun. Za letošek však fond přidělil finanční prostředky ve výši něco málo přes 400 milionů korun.

O půjčky pro mladé ze SFRB není až tak velký zájem.

autor. JURIS REAL (Zdroj: Hypoindex)

Na podporu bydlení mladých lidí do 36 let byla ve Státním fondu rozvoje bydlení pro letošní rok vyčleněna přibližně miliarda korun. Za letošek však fond přidělil finanční prostředky ve výši něco málo přes 400 milionů korun.

Zájem není až tak velký, jak bylo předběžně odhadováno. Ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda v této souvislosti hovoří o fiasku programu. Jedním z důvodů nižšího zájmu mohou být podle Kovandy příznivé úrokové sazby hypotečních úvěrů v kombinaci s tím, že se hypoteční banky snaží nabídnout atraktivní podmínky, aby přilákaly mladou klientelu. Využívají k tomu např. nabídku na financování 90 % ceny nemovitosti na prvobydlení, ačkoliv ČNB doporučuje poskytovat hypotéky ve výši max. 80 %. Podmínky čerpání půjčky ze Státního fondu rozvoje bydlení jsou navíc „poměrně svazující“. Max. částka, kterou lze takto získat na byt, činí 1,2 milionu korun. Půjčku sice lze kombinovat s hypotékou, avšak při současných cenách nemovitostí a skutečnosti, že 20 % musí mít žadatel ze svých zdrojů, to na průměrný pražský byt rozhodně nepostačuje.

Podle Kovandy to však z makroekonomického pohledu není žádná katastrofa. Nejednalo se totiž o řešení koncepční. „Tím je naopak vzít celou věc z opačného konce, prosadit legislativu usnadňující výstavbu, a tak zajistit, že nabídka bydlení bude moci pružněji reagovat na růst poptávky, což vyvolá kýžený přirozený tlak na pokles cen bydlení a učiní jej pro mladé dostupnějším,“ uzavírá Kovanda.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»