Provozuje:
Juris Real Estate

O solární dům českých studentů mají zájem developeři v USA.

Solární dům AIR House, s nímž studenti pražského ČVUT uspěli tento měsíc na mezinárodní soutěži v USA, vzbudil velký zájem developerů i soukromých zájemců.

O solární dům českých studentů mají zájem developeři v USA.

autor. JURIS REAL

Solární dům AIR House, s nímž studenti pražského ČVUT uspěli tento měsíc na mezinárodní soutěži v USA, vzbudil velký zájem developerů i soukromých zájemců.

Plně energeticky soběstačný dům a jeho technická řešení jsou ale majetkem univerzity, prodávat se proto nebude a škola domek vystaví a využije na další výzkum.

ČTK to uvedl vedoucí architekt a doktorand na fakultě architektury Martin Čeněk. Výjimečný úspěch, kdy tuzemský projekt skončil třetí z dvacítky přihlášených z celého světa, si ale mladí Češi na soutěži Solar Decathlon už nezopakují.

Americká strana totiž po letošním ročníku změnila pravidla soutěže a nově se mohou hlásit jen týmy z USA.

"Komerční zájem o AIR House jsme zaznamenali. V ČR i v Americe. A jak od jednotlivců, tedy uživatelů, kterým by se takový dům líbil, ať už jako chata nebo bydlení nastálo, což je obojí účel, k němuž je domek určen - má být chatou pro ještě ekonomicky aktivní generaci našich rodičů a stálým bydlením pro ně v okamžiku, kdy odejdou do důchodu a rozhodnou se pro klidnější život mimo město - tak i od různých firem. Hlásily se nám developerské společnosti i různí další producenti typových domů," popsal Čeněk.

Dům o rozměrech asi 13 krát 13 metrů a užitnou plochou 55 metrů čtverečních je celý ze dřeva, součástí je i velká terasa zastřešená pergolou.

Celá jedna strana domu vedoucí na terasu je prosklená, vnitřek domu tvoří jedna velká obytná místnost s kuchyní, za níž je koupelna.

Na terase je pak zabudovaná také malá letní kuchyně, zvenčí je přístup i do technické místnosti a malého kumbálu na kola. Cena prototypu se vyšplhala na skoro šest milionů korun, běžná cena by ale mohla být zhruba poloviční.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»