Provozuje:
Juris Real Estate

O uzavřené Richtrovy boudy usiluje Horská služba ČR.

O Richtrovy boudy nad Pecí pod Sněžkou usiluje Horská služba ČR (HS ČR), kterou zřizuje ministerstvo pro místní rozvoj. ČTK to včera potvrdil mluvčí HS ČR Radek Zeman.

O uzavřené Richtrovy boudy usiluje Horská služba ČR.

autor. JURIS REAL

O Richtrovy boudy nad Pecí pod Sněžkou usiluje Horská služba ČR (HS ČR), kterou zřizuje ministerstvo pro místní rozvoj. ČTK to včera potvrdil mluvčí HS ČR Radek Zeman.

Horská služba v minulosti objekt využívala k různým aktivitám. Richtrovy boudy, které jsou zavřené od loňska, by tak mohly zůstat v majetku státu. "Máme zájem o Richtrovy boudy. Rádi bychom tam měli školící středisko. V současnosti probíhají jednání, jak to zrealizovat," řekl včera ČTK mluvčí HS ČR Radek Zeman. Podle ředitele HS ČR Patrika Jakla se jako nejpravděpodobnější aktuálně jeví převod majetku mezi resorty. "Pokud se bavíme o tom, jestli Richtrovy boudy letos pojedou, tak to určitě ne. Jednání probíhají," sdělil ČTK Jakl. U Horské služby pracuje asi 100 lidí, dalších 360 záchranářů je dobrovolných. Působí v sedmi českých pohořích, nejvíc zásahů má v Krkonoších. Ministerstvo školství jen uvedlo, že o dalším využití Richtrových bud jedná s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM).

"Snažili jsme se nalézt také jiné možnosti a v současné době můžeme sdělit, že o objekt projevila zájem jedna z příspěvkových organizací v rámci jednoho z resortů, se kterým jsme zahájili jednání," sdělila pro ČTK bez dalších podrobností mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová. Kdy by se mohly takzvané "Richtrovky" znovu pro veřejnost otevřít, neinformovala. Před zavřením fungovala v hlavním objektu také oblíbená restaurace. Kolem bud vede frekventovaná turistická trasa z Pece pod Sněžkou na Výrovku a Luční boudu.

Boudy ukončily provoz koncem loňského roku, provozoval je Národní institut pro další vzdělávání (NIDV), který spadá pod ministerstvo školství. Jako důvod ministerstvo a NIDV uvedly vážná manažerská pochybení při správě majetku bývalého vedení bud.

To bývalý správce odmítl. Richtrovy boudy sloužily hlavně jako školicí a rekreační středisko pro pedagogické pracovníky, pro školy v přírodě, lyžařské kurzy a výjezdní zasedání.

Nyní se o údržbu stará zaměstnanec NIDV, zařízení je pod nepřetržitým dohledem kamerového systému.

"Zástupce centrálního pracoviště NIDV jezdí objekt osobně kontrolovat minimálně dvakrát měsíčně. Náklady na aktuální provoz tohoto zařízení se skládají z platu zaměstnance a ostatních běžných výdajů nezbytných pro údržbu objektu a rovněž z nákladů na odpisy objektu," uvedli zástupci ministerstva školství.

Na webu Richtrových bud se uvádí, že první zmínka o nich je z 80. let 18. století, kdy byl jedním ze čtyř budařů Hans David Richter. Zpočátku šlo o letní boudy, kam horalé vyháněli stáda. Před první světovou válkou nahradila původní chalupu bouda s 50 lůžky v 18 pokojích.

Dlouho patřily Richtrovy boudy akciové společnosti Bratři Bönschové, která vlastnila i hřebenovou Luční boudu. V roce 1938 objekt vyhořel, ale za války byl obnoven. Po druhé světové válce byl hostinský podnik i hospodářství zkonfiskováno.

V roce 1946 získala boudu Obchodní akademie Dr. Beneše z Prahy a v roce 1950 se stala majetkem tehdejšího Ministerstva školství, věd a umění.

Poslední větší rekonstrukce zařízení skončila v roce 2008, v roce 2011 Richtrovy boudy získal NIDV.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

V části ČR bude v noci na čtvrtek mráz.

Ten může poškodit kvetoucí stromy. Více»

O letošní úrodě ovoce rozhodnou následující dva týdny.

Čekají se noční mrazíky. Více»

Úpravami podmínek oddlužení by se poslanci měli zabývat až ve středu.

V projednávání sporného vládního návrhu na zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky budou poslanci pokračovat pravděpodobně ve středu místo původně plánovaného dneška. Více»

Výstavba nové tramvajové trati na Václavském nám. začne 29.6.

Stavba nové tramvajové trati v horní polovině pražského Václavského náměstí začne letos 29. června a potrvá tři roky. Tramvaje přes náměstí mezi Vodičkovou a Jindřišskou ulicí nepojedou od tohoto data až do 30. září, tj. tři měsíce. Více»

Všechny články a aktuality »»