Provozuje:
Juris Real Estate

O vašich domácích mazlíčcích nemusí pronajímatel bytu ani vědět.

Zájem o vlastní bydlení vzhledem k levným hypotečním úvěrům je stále vysoký, ale někteří lidé neustále preferují bydlení v nájmu.

O vašich domácích mazlíčcích nemusí pronajímatel bytu ani vědět.

autor. JURIS REAL

Zájem o vlastní bydlení vzhledem k levným hypotečním úvěrům je stále vysoký, ale někteří lidé neustále preferují bydlení v nájmu.

Pronájmu holdují lidé hlavně ve větších městech nebo studenti, pro které jsou koleje drahé a více se jim vyplatí spolubydlení v pronajatém bytě. V srpnu a v září se pravidelně zvyšuje zájem o podnájem až o pětinu. Takový typ bydlení hledají převážně studenti. „Pronájem a podnájem bytu jsou v praxi často zaměňovány. Rozdíl je ale podstatný. Nový občanský zákoník poskytuje nájemcům řadu jistot a výhod, které však v podnájemním vztahu neplatí. V podnájemní smlouvě je například možné zakázat podnikání v bytě nebo přítomnost zvířat, což v nájemní smlouvě možné není,“ upozornil Jiří Hartmann z advokátní kanceláře Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři. Pronajímatelům bytů vadí, že nájemci mohou chovat v bytě zvířata bez jejich svolení. Nový občanský zákoník už platí skoro deset měsíců a stále některé úpravy pronajímatele bytů rozčilují. Zdánlivá maličkost, že nemohou zakázat chování zvířete v bytě, je velký problém. O tom, že nájemce má zvíře v bytě, majitel nemusí ani vědět.

„Pronajímatel nemůže nájemci zakázat v bytě chovat zvíře. Není-li to výslovně ujednáno v nájemní smlouvě, nájemce ani nemusí pronajímateli oznámit, že zvíře má. Jediným zákonným omezením je, že zvíře nesmí působit pronajímateli nebo ostatním obyvatelům domu nepřiměřené obtíže. Za ty je možné považovat i vytrvalý štěkot a vytí psa,“ popsal Jiří Hartmann. Jenže pokud jste před nastěhováním pronajímateli zaplatili kauci a byt znehodnotíte, nemusí vám majitel bytu peníze vrátit. Kauce slouží jako pojistka před případnými dluhy, ale i před škodou na bytě. Je jedno, jestli ji způsobíte vy, nebo váš čtyřnohý mazlíček. Pokud bydlíte v nájmu a nemáte nájemní smlouvu, od začátku roku 2014 už to nevadí. Neexistence smlouvy neznamená, že nájem je neplatný. Musíte ale řádně hradit nájemné a pak budete považování za běžného nájemce. Nově platí, že vás nikdo nemůže vystěhovat například z toho důvodu, že mu někdo jiný nabídl vyšší nájem.

Stejně tak nepotřebujete smlouvu ani k prodloužení nájmu. Ten se dá prodloužit i tím, že fakticky užíváte byt po dni, kdy měl skončit nájem. Pronajímatel má pak tři měsíce na to, aby nájemce vyzval k opuštění bytu. V případě, že tak neučiní, je nájem sjednán na stejnou dobu jako v předchozí smlouvě. Maximálně však na dva roky.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»